Zoeken

Marokko wil eigen ruimtestation

5 september 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko streeft ernaar een eigen ruimtestation bouwen. Driss El-Hadani, hoofd van het Marokkaans ruimteagentschap CRTS, ontmoette hierover enkele dagen geleden in Abu Dhabi verantwoordelijken van instellingen die actief zijn in de ruimtevaart.

Driss El-Hadani stond aan het hoofd van een belangrijke Marokkaanse delegatie en ontmoette onder meer Yousuf Hamad, CEO van het Mohammed bin Rashid Space Center (MBRSC), en Mohamed Nasser al-Ahbabi, hoofd van het ruimteagentschap in de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook: Succesvolle lancering eerste Marokkaanse nanosatelliet

Atalayar bericht dat Driss El-Hadani uitleg kreeg over het functioneren van de twee staatsinstellingen en de mogelijkheden besprak om een gelijkaardig project in Marokko te ontwerpen. Het uiteindelijke doel zou de bouw zijn van een Marokkaans ruimtestation. Om van dit project een succes te maken, kan Marokko onder meer rekenen op de steun van Frankrijk en de ervaring van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tijdens zijn bezoek werkte Driss El-Hadani ook aan de versterking van het industriële partnerschap tussen Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ondertekende het charter van de Arab Space Cooperation Group, een regionale organisatie die in november 2019 werd opgericht onder leiding van sjeik Mohamed bin Rashid al-Maktoum, vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en Emir van Dubai. Deze organisatie heeft tot doel de samenwerking in de ruimtevaartsector te bevorderen en te coördineren tussen haar leden: de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Algerije, Bahrein, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Marokko, Mauritanië, Oman, Soedan en Tunesië.

Bladna.nl