Zoeken

Marokko beloont voorbeeldige weggebruikers

18 augustus 2014 - 17:04 - Marokko

©

In Marokko worden professionele weggebruikers sinds kort beloond wanneer ze zich goed gedragen op de weg en zich aan de verkeersregels houden. De maatregel is een initiatief van het ministerie van Openbare Werken, Verkeer en Logistiek.

In een interview met Marokkaanse krant Akhbar Al Youm, vertelde onderminister van Verkeer Mohamed Najib Boulif, dat de beste professionele chauffeurs die het meest respect tonen voor de verkeersregels en de andere weggebruikers, brandstof coupons, nieuwe banden, jaarverzekeringen, auto’s en reizen naar Mekka voor de Umrah kunnen winnen.

Een vijftiental taxi-, bus en vrachtwagenchauffeurs werden reeds beloond volgens onderminister Boulif. Een soortgelijke actie werd op maandag 11 augustus gelanceerd voor niet-professionele weggebruikers, aldus Mohamed Najib Boulif.

De actie vindt dagelijks plaats in een verschillende stad. Een respectvolle weggebruiker wordt gekozen en krijgt een prijs in het bijzijn van een notaris, om het goede voorbeeld te geven aan de andere niet-professionele bestuurders. De maatregel is bedoeld als een aanmoediging om onder meer de snelheidslimiet te respecteren.

Om de winnende weggebruikers te bepalen werden verkeerscamera’s en radars ingezet in 30 Marokkaanse steden. Deze controlemiddelen worden -uiteraard- ook gebruikt om overtreders te betrappen en te straffen.

Busongeval in Casablanca

Verkeersdoden in Marokko

Begin dit jaar publiceerde het ministerie van Verkeer verontrustende cijfers over het aantal verkeersongevallen in 2013 in het land. Zo werd een stijging van het aantal ongevallen en een daling van het aantal verkeersdoden opgemerkt.

In totaal kwamen 3705 mensen om het leven bij verkeersongevallen, 8,6% minder dan in 2012. Het aantal zwaargewonden daalde ook naar 10.993 mensen, 6,7% minder dan een jaar eerder. Verkeersongeval stegen daarentegen met 1,4% voor 68.458 ongevallen.

In Marokko kwamen ruim 46.000 mensen om bij verkeersongevallen tussen 2001 en 2012. Menselijke handelingen zijn verantwoordelijk voor 65% van de verkeersongevallen in het land. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling, uitgevoerd tussen 2001 en 2012.

De toepassing van nieuwe verkeersregels in 2010 hebben weinig of geen invloed gehad op deze trends. Volgens de World Health Organization kosten verkeersongevallen aan Marokko ruim een miljard euro per jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team