Zoeken

Marokko woedend op “onaanvaardbare” uitspraken Belgische staatssecretaris Theo Francken

10 oktober 2017 - 15:00 - Wereld

©

De ambassade van Marokko in Brussel heeft in een verklaring op de uitspraken van de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie over de mensenrechten in het koninkrijk gereageerd.

In een interview met de Belgische krant La Libre dat afgelopen zaterdag werd gepubliceerd, vergeleek Theo Francken Marokko met Soedan. “Er bestaan veel regimes waarover we twijfels moeten hebben, landen waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd. Dan zou men ook niet meer met Marokko moeten praten. Wanneer ik de rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International bekijk zie ik enkel overtredingen: in heel Afrika, het Midden-Oosten ... bijna over de hele wereld in feite".

De ambassade van Marokko heeft de uitspraken ferm veroordeeld. “De ambassade van Marokko in België protesteert ferm en spreekt zijn diepe verontwaardiging uit na de uitspraken van de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken". De ambassade stelt tevens dat de uitspraken van de staatssecretaris "politiek onaanvaardbaar en totaal misplaatst zijn".

In de verklaring leest men nog dat “dergelijke uitspraken schadelijk, provocerend, misplaatst en te betreuren zijn”, nog meer omdat ze werden gemaakt door een lid van een regering waarmee Marokko sterke banden heeft die "een uitzonderlijk niveau hebben bereikt door middel van een veelzijdige samenwerking en sterke vriendschappelijke banden".

Het is niet de eerste keer dat Theo Francken misplaatste uitspraken maakt over Marokko. De Belgische bewindsman, bekend om zijn banden met extreem rechts groeperingen, noemde de Marokkanen in België in een e-mail in 2007 “kutmarokkaantjes” en beschuldigde hen van homofobie. In 2011 stelde hij op Facebook vragen over de economische meerwaarde van Marokkaanse migranten in België.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team