Zoeken

Marokko loopt belastinggeld mis door tabaksreuzen

10 mei 2021 - 11:20 - Economie

©

In Marokko bestaat de sigarettenmarkt uit de verkoop van premium en medium sigaretten. Elk van de twee is goed voor 42% van de tabak die er in Marokko wordt verkocht. De tabaksbedrijven zouden in hun streven naar een groter marktaandeel echter de grenzen van de regels opzoeken waardoor de belastinginkomsten onder druk komen te staan.

De krant L’Économiste heeft onderzoek gedaan naar de verschillende schakels in de tabaksindustrie zoals fabrikanten, distributeurs en tabakswinkels. Hieruit blijkt dat tabaksbedrijven de markt helemaal dicht hebben getimmerd en er geen gezonde concurrentie meer is. Dit zorgt voor een daling van de belastinginkomsten. In 2020 vloeide er nog 11 miljard dirham aan tabaksbelasting naar de Marokkaanse schatkist, verkregen uit de legale verkoop van 759 miljoen pakjes sigaretten.

Volgens de krant worden er in Marokko 15,2 miljard sigaretten per jaar gerookt. Sinds de liberalisering van de Marokkaanse tabaksmarkt in 2011 wordt er in Marokko min of meer hetzelfde aantal sigaretten verkocht.

De tabaksmarkt in Marokko is voor 80% in handen van Philip Morris International (Marlboro), Japan Tobacco International (Winston) en de Moroccan Tobacco Company (Gauloises en Marquise). Het laatstgenoemde bedrijf heeft met een aandeel van 61% het leeuwendeel van de markt in handen. Daarna volgen Marlboro (PMI) met een aandeel van 20% en Winston (JTI) met een aandeel van 17%.

Volgens het artikel in L’Économiste is het geen goede zaak dat Moroccan Tobacco Company zoveel macht heeft op de tabaksindustrie in Marokko. Omdat het de enige speler is die sigaretten in Marokko produceert, hebben zij de mogelijkheid om hun producten tegen een lagere prijs aan te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team