Zoeken

Marokkaanse sigaretten gevaarlijker dan Europese

22 oktober 2020 - 14:20 - Marokko

©

Sigaretten die in Marokko worden verkocht zijn giftiger dan die die op de Europese markt worden verkocht. Uit een analyse van Public Watch is gebleken dat tabaksbedrijven meer giftige sigaretten verkopen in bepaalde opkomende landen, waaronder Marokko.

Een onderzoek door journalist Marie Maurisse voor Public Eye laat zien dat niet alle landen zich houden aan dezelfde eisen voor sigaretten. Public Eye is een organisatie die zich inzet voor een eerlijke wereld door de banden tussen Zwitserland en ontwikkelingslanden te verbeteren.

Het begon allemaal met een verslag van de journalist tijdens een reis naar Casablanca, waar ze merkte dat sommige rokers kozen voor kwaliteitsmerken. De journalist besluit testen te doen op Zwitserse sigaretten die in het land worden verkocht. Zo detecteerde zij het nicotine-, teer- en koolmonoxidegehalte in elk van de sigaretten.

Op deze manier werden bijna dertig merken sigaretten uit Frankrijk, Zwitserland en Marokko geanalyseerd. De resultaten laten zien dat een pakje Winston in Zwitserland 10,5 mg totale deeltjes per sigaret bevat en dat hetzelfde pakje in Marokko 16,31 mg bevat. Nog een voorbeeld: het Zwitserse merk Camel bevat 0,7 mg nicotine tegen 1,28 mg in Marokko. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de metingen hoger zijn dan vermeld op het pakje, zegt website Vapingpost.

Tabaksbedrijven doen dit vooral in landen met opkomende economieën. Hoe hoger de dosis nicotine, hoe groter de kans dat mensen er verslaafd aan raken, melden verschillende specialisten. Dit is een dubbele standaard van de tabaksindustrie: in sommige landen passen ze wel de gehaltes in sigaretten aan om verslaving juist tegen te gaan. Terwijl het de consumptie ervan in andere landen aanmoedigt. Philip Morris International in Europa roept bijvoorbeeld op om geen gezondheidswaarschuwingen op de pakjes te zetten. Zij zijn een rechtszaak van 24 miljoen dollar aangegaan met de staat van Uruguay, om zich te verzetten tegen het gebruik van gezondheidswaarschuwingen op pakketten, meldt dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team