Zoeken

Marokko loopt 3,1% van bbp mis door belastingontduiking

3 december 2020 - 13:00 - Economie

©

Elk jaar loopt de Marokkaanse schatkist meer dan 521 miljoen dollar mis door belastingontduiking. Dit blijkt uit het rapport "Tax Justice: The State of the World 2020" van de Global Alliance for Tax Justice. Alleen al de offshore belastingontduiking heeft Marokko bijna 70 miljoen dollar gekost. Bij deze vorm van belastingontduiking brengen Marokkaanse bedrijven hun vermogen onder bij bedrijven die in landen zijn gevestigd waar een stuk minder belasting wordt betaald.

Van de wereldwijde offshore-rijkdom is 1% in handen van Marokkaanse bedrijven. Het gaat hier om een bedrag van 3,7 miljard dollar, 3,1% is van het Marokkaanse bruto binnenlands product. De belasting die Marokko misloopt over dit bedrag is 69,9 miljoen dollar. Ook verliest het koninkrijk jaarlijks 451 miljoen dollar aan de ontduiking van vennootschapsbelasting. De wereldranglijst van landen die belastingontduiking faciliteren wordt aangevoerd door de Kaaimaneilanden, de Verenigde Staten, Zwitserland en Hongkong. Volgens het rapport staat Marokko op de 72ste plaats op deze lijst van landen die bedrijven de mogelijkheden bieden voor belastingontduiking en regels hebben die financiële geheimhouding garanderen, meldt Panorapost.

De Verenigde Staten verliezen op jaarbasis meer dan 427 miljard dollar aan belastinginkomsten, door multinationals die hun vermogen in belastingparadijzen stallen en door vermogende mensen die zwart geld in het buitenland onderbrengen om wetshandhaving te omzeilen. Verschillende landen in de wereld zien elk jaar bijna 9,2% van hun gezondheidsbudget naar belastingparadijzen verdwijnen.

Landen worden door de Wereldbank ingedeeld in vier verschillende categorieën op basis van het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking: landen met een laag inkomen, landen met een lager middeninkomen, landen met een hoger middeninkomen en landen met een hoog inkomen. Relatief gezien zijn de verliezen door belastingontduiking voor landen met een laag inkomen in, in vergelijking met landen met een hoog inkomen, nog groter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team