Zoeken

Overheidssteun voor Royal Air Maroc

19 november 2020 - 14:20 - Economie

©

Luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) krijgt een kapitaalinjectie van 3,4 miljard dirham. Het wordt gefinancierd door de Marokkaanse staat en de Hassan II Stichting. Beiden grootaandeelhouders hebben 98% van de aandelen in handen. Tussen 20 november en 20 december wordt het geld beschikbaar gesteld aan RAM.

Hiermee stijgt het kapitaal van het luchtvaartbedrijf van 3,62 naar 7,02 miljard dirham. Dankzij de injectie zullen er 34 miljoen nieuwe aandelen van elk 100 dirham worden uitgegeven, meldt Le360. Volgens de overeenkomst moeten de aandeelhouders ten minste een kwart van het nominale bedrag betalen in contanten of door verrekening met liquide schulden die de inschrijvers nog verschuldigd zijn aan de luchtvaartmaatschappij. De inkomsten van deze nieuwe aandelenverkoop, wordt in een of meer tranches vrijgegeven op verzoek van de raad van bestuur.

Het laatste rapport van het Directoraat van openbare instellingen en ondernemingen (DEPP) geeft aan dat "het Hassan II-fonds zijn financiële bijdrage heeft betaald voor een bedrag van 1,5 miljard dirham als voorschotten op lopende rekeningen. Ze zullen volledig worden gekapitaliseerd tijdens de kapitaalverhoging van de onderneming". Het aandeel van de staat, tegen een tarief van 1,17 miljard dirham, zal worden toegevoegd aan de geplande 700 miljoen dirham die volgens de financieringswet voor 2020 al was begroot voor RAM.

De minister van Financiën,Mohamed Benchaâboun, kondigde tijdens een persconferentie in augustus al aan dat de injectie van 6 miljard dirham op twee manieren in Royal Air Maroc geïnvesteerd gaat worden. 3,6 miljard dirham (60% van het totaal) wordt toegekend in de vorm van een kapitaalverhoging door injecties van overheidsgeld. De rest, een som van 2,4 miljard dirham (40% van het totaal), zal worden verstrekt in de vorm van door de staat gegarandeerde leningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team