Zoeken

Marokko loyaal aan Amerikaanse Abrams tank

23 maart 2021 - 12:00 - Marokko

©

Marokko investeert al enkele jaren in de modernisering en de versterking van het leger. Met de steun van de Verenigde Staten, de bevoorrechte partner en leverancier van militair materieel, heeft het koninkrijk verschillende modellen van de laatste generatie Abrams-tanks aangeschaft.

In 2012 kocht Marokko van de Verenigde Staten een vloot van 222 M1 Abrams gepantserde tanks aan voor meer dan een miljard dollar. Dit model wordt door het Amerikaanse leger onder meer gebruikt voor operaties in Irak of Afghanistan. Vijf jaar later, in 2017, keurde het Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency (DSCA) een ander verzoek van Marokko goed, om nog eens 162 tanks van het model M1A2 Abrams aan te schaffen voor 1,25 miljard dollar. In totaal beschikt het koninkrijk nu over een vloot van 384 Abrams-tanks van verschillende modellen, meldt El Español.

In het kader van een upgrade van haar leger, heeft de Marokkaanse regering in oktober aangekondigd 12 miljoen dollar te zullen investeren in de bestelling van de nieuwste versie van de Abrams, de M1A2 SEPv3. De Royal Armed Forces zullen in 2021 een deel van het materieel ontvangen, de rest van de partij komt in het eerste kwartaal van 2022 aan. Volgens General Dynamics, de fabrikant van de Abrams, omvat deze versie een multifunctioneel afvuursysteem, verbeterde 120 mm munitie, een ecosysteem voor telecommunicatie en andere geavanceerde technologieën.

De M1A2 SEPv3 heeft een lengte van 9,77 m, een breedte van 3,7 m en een hoogte van 2,4 m. De maximum-snelheid van de tank bedraagt 68 km per uur. Het voertuig heeft een bereik van 425 km en weegt 66,8 ton. Naast Marokko en de Verenigde Staten is de Abrams aangeschaft door de legers van Saoedi-Arabië, Koeweit, Irak, Egypte en Australië.

Bladna.nl