Zoeken

Algerijns machtsvertoon tegen achtergrond crisis met Marokko

6 juli 2022 - 18:20 - Wereld

©

Tegen de achtergrond van de diplomatieke crisis met Marokko heeft Algerije op dinsdag 5 juli zijn militaire macht getoond in een grootse parade ter gelegenheid van de 60e verjaardag van zijn onafhankelijkheid.

Algerije heeft met deze parade een duidelijke signaal aan Marokko gegeven. Het laat weten dat zijn leger klaar staat om op elke gewapende aanval te reageren. De betrekkingen tussen de twee buurlanden zijn altijd ingewikkeld geweest. In augustus vorig jaar verbrak Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko over de Sahara-kwestie.

Lees ook: Algerije verlaat vergadering Arabische Liga door kaart Marokko

Algerije heeft zijn superieure capaciteiten willen tonen met Russische T72 gevechtstanks, aanvalshelikopters, Sukhoi gevechtsvliegtuigen, raketlanceerinrichtingen, voertuigen voor troepentransport en Chinese CH-4B drones. Ook werden er voor het eerst de gemoderniseerde BMPT-62 pantservoertuigen ingezet. Twee onderzeeërs en oorlogsschepen namen ook deel aan de parade op zee.

Vanaf de VIP-tribune werd de parade bijgewoond door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Tunesische president Kais Saïed en de Nigeriaanse president Mohamed Bazoum, zo meldt EFE. Zij waren in gezelschap van Hamas-leider Ismael Haniyeh, Polisario-leider Brahim Ghali, ministers van Buitenlandse Zaken van de buurlanden en leden van het in Algiers aanwezige corps diplomatique.

Lees ook: Middellandse-Zeespelen: Marokkaanse journalisten ongewenst in Algerije

De Algerijnse president zei in een verklaring dat "deze momenten van groot belang zijn. De Algerijnen kunnen de evolutie van ons leger waarnemen in termen van professionalisme en beheersing van de technologie." De parade vond plaats enkele dagen na de militaire oefening "African Lion 2022" in Marokko. Aan deze militaire manoeuvres, georganiseerd door Marokko en de Verenigde Staten, namen 7500 soldaten uit 12 landen deel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team