Zoeken

Marokkanen roepen op tot stopzetting slachting zwerfhonden

5 mei 2023 - 10:00 - Marokko

©

Een collectief van Marokkaanse verenigingen voor de bescherming van dieren hekelt de "brutale en onmenselijke acties om dieren in het hele land te vangen en af te maken, met inbegrip van dieren die reeds gesteriliseerd, gevaccineerd en geïdentificeerd zijn".

"Ondanks de hoge instructies van Zijne Majesteit Koning Mohammed VI en de in 2019 ondertekende overeenkomst onder auspiciën van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt het trap-neuter-vaccinate-return-programma (TNRC), nog steeds niet toegepast", betreurt het collectief in een verklaring. Ze stellen de "brutale en onmenselijke acties aan de kaak waarbij dieren in het hele land worden gevangen en afgemaakt, met inbegrip van reeds gesteriliseerde, gevaccineerde en geïdentificeerde dieren".

Lees ook: Verontwaardiging in Marokko over verwaarloosde honden in dierenasiel

De verenigingen die deel uitmaken van dit collectief, zijn van mening dat deze situatie ook een slecht beeld van Marokko geeft voor iedereen die hier getuige van is. "De acties zijn voor iedereen zichtbaar en met name ook schokkend voor toeristen die steeds vaker de verbaasde en verontwaardigde toeschouwers zijn. Ze geven dit vervolgens door aan internationale media die op hun beurt deze situatie krachtig aan de kaak stellen, die ons land, zijn toerisme en de visie op moderniteit waarin het is ingebed, aanzienlijke schade toebrengt", aldus het collectief.

Lees ook: Zwerfhonden zaaien nog steeds terreur in Salé

De dierenrechtenorganisaties veroordelen "met kracht het ontoelaatbare misbruik van het doden van deze dieren, hetzij door ze te vergiftigen of door met scherp te schieten, hetzij door ze te laten sterven van honger en/of dorst of door ze op een afschuwelijke manier te vangen".  Het collectief vraagt ook "een onmiddellijke stopzetting van het afmaken van straatdieren in alle steden van het Koninkrijk, de uitvoering van het TNRC-programma in overeenstemming met de aanbevelingen van bevoegde instellingen zoals de WHO en de FAO, en de integratie van officiële en historische dierenbeschermingsorganisaties in het hele proces van het TNRC-programma op transparante wijze".

Bladna.nl