Zoeken

Slangenbezweerders Marrakech: traditie of wreedheid?

10 juni 2023 - 10:00 - Marokko

©

Slangenbezweerders, of Aïssaoua, zijn een integraal onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Hun activiteit op het Djemaa El-Fna plein in Marrakech trekt veel toeristen aan, maar berokkent de slangen ook leed en heeft een negatieve invloed op duurzaam toerisme.

Slangen zijn dieren die over de hele wereld voor angst en bezorgdheid zorgen. Maar Aïssaoua, de afstammelingen van Sidi Mohamed Ben Aïssa, hebben geen schrik voor deze reptielen, want ze beschikken namelijk over de kracht om ze te temmen. Op het beroemde Djemaa El-Fna plein in Marrakech kun je deze bezweerders, begeleid door de klanken van fluiten, de slang in een defensieve houding zien brengen, tot grote verbazing en luid applaus van veel toeschouwers.

Lees ook: Apenpokken: Marrakech registreert apen op Djemaa El Fna

Op deze manier tonen de slangenbezweerders hun kracht, hun "baraka". Deze stelt hen in staat om met verschillende soorten slangen om te gaan, zoals de opvallende adder (Bitis arietans), de Saharaanse Montpellier slang (Malpolon monspessulanus saharatlanticus) en de Noord-Afrikaanse cobra of Marokkaanse zwarte cobra (Naja haje legionis).

Maar de activiteit van Aïssaoua is ook controversieel en bezorgt Marokko, naast het aantrekken van toeristen, ook een negatief imago vanwege het lijden dat de reptielen ondergaan. Deze worden over het algemeen gevangen in de woestijngebieden van de Draâ (Tan Tan-Guelmim) en vervolgens zonder verdoving van hun giftanden ontdaan.

Lees ook: Djemaa El Fna plein krijgt make-over

Sommige slangen sterven aan de operatie, anderen door uitdroging en het ongeschikte voedsel dat ze gedwongen worden te eten, meldt The Conversation. Daarbij komt ook nog eens de stress die het reptiel ervaart, dat gedwongen wordt om urenlang een defensieve houding aan te nemen voor de show. Het is sinds 1972 verboden in India omdat het wreed is, maar in Marokko bestaat de praktijk nog steeds. Slangenbezweerders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het toerisme op het Djemaa El-Fna plein in Marrakech.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team