Zoeken

Marokkaan in scheiding stapt naar Parijs om zijn rechten op te eisen

28 oktober 2022 - 22:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De sinds 2017 gescheiden Marokkaan Abdel Merzak vertrok veertien dagen geleden te voet van het Franse Fleurance naar Parijs, waar hij minister van Justitie Éric Dupond-Moretti hoopt te ontmoeten om zijn probleem uiteen te zetten. Hij voelt zich oneerlijk behandeld door de rechter die belast is met de scheiding met zijn ex-vrouw.

Abdel Merzak betwist het bedrag dat hij aan alimentatie moet betalen. Hij meent dat de bevoegde rechter zijn zaak in de beroepsprocedure niet in aanmerking heeft genomen. Hij vertrok daarom te voet van Fleurance naar Parijs om op de Place Vendôme naar het ministerie te gaan, in de hoop de minister te ontmoeten. Na een mars van bijna twee weken en 700 kilometer kwam Abdel Merzak maandag aan in de buurt van de Franse hoofdstad, meldt La Dépêche.

Lees ook: Man veroordeeld die naar Marokko vertrok en familie achterliet in Monaco

Sinds 2017 is de Marokkaan gescheiden van zijn ex-vrouw en moeder van zijn twee dochters. Als regeling bij de echtscheiding had de rechtbank de moeder een maandelijkse alimentatie van 1300 euro toegekend. "Mevrouw heeft voor de hoorzitting eind 2017 twee salarisstroken uit 2015 van mij gestolen, maar die waren niet meer relevant omdat ik dit salaris al vele maanden niet meer ontving. Het is normaal dat ik mijn dochters alimentatie betaal. Maar ik kan dit bedrag niet betalen," verklaarde Abdel Merzak.

Zijn advocaat had de rechter zijn actuele salarisstrook niet bezorgd, zodat de rechter uiteindelijk haar vonnis uitsprak zonder kennis te nemen van de recentere informatie. Abdel Merzak veranderde vervolgens van advocaat en besloot in 2018 in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar zonder alimentatie te betalen. "Deurwaarders legden gedurende 12 maanden rechtstreeks beslag op mijn salaris, en ze lieten me achter met het bedrag van de solidariteitsuitkering RSA om een jaar lang van te leven. Nadat ik mijn huur had betaald, hield ik 20 euro over om van te leven," voegt hij eraan toe. Deze regeling is niet draaglijk voor een vader die 1500 euro verdient.

Lees ook: Marokko: man geeft erfenis kinderen aan broer en scheidt

De rechter heeft tijdens de zitting in hoger beroep de alimentatie vastgesteld op 900 euro en ook zijn bezoekrecht beperkt. Hij mag slechts om de twee weken zijn dochters in de kantoren van een vereniging zien. "Ik belde daarheen om deze bezoeken te organiseren en kreeg te horen dat er niet genoeg personeel was om mijn zaak te behartigen. Zes maanden lang kan ik ze niet eens twee minuten zien", klaagt Abdel Merzak. Hij heeft al "bijna acht jaar procedures" achter de rug. Zijn reis naar Parijs is op Facebook gevolgd door 300 mensen die hem overnachtingen aanboden. Maandagavond was hij in Longjumeau, op 20 km van Parijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team