Zoeken

Marokkanen met de vinger gewezen voor rellen in Nederland

29 januari 2021 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaanse gemeenschap wordt in Nederland gezien als een bepalende factor in de rellen die de grote Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven de afgelopen dagen hebben opgeschud.

"De beperkende maatregelen zijn een katalysator geweest voor een grote stroom aan onvrede. De demonstraties van de afgelopen dagen zijn ook een waarschuwingskreet van de middenklasse die te maken heeft met een vorm van achteruitgang en een ondraaglijke economische druk. Daar komt nog eens een gevoel bij van angst voor migratie, die velen in Nederland als iets schadelijk beschouwen", zegt Diederik Boomsma, voorzitter van het Amsterdamse Christen-Democratisch Appèl (CDA), tegen Spoetnik.

"Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de mensen die rustig demonstreerden tegen de coronamaatregelen en mensen die er echt waren om de autoriteiten aan te vallen", vervolgt Boomsma. Hij benadrukt dat deze tweede categorie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van individuen die behoren tot radicale rechtse groeperingen. "Sommigen hebben tijdens de protesten een nazi-groet gebracht", zei Boomsma, eraan toevoegend dat veel van de demonstranten ook aanhangers van samenzweringstheorieën van het QAnon-type waren.

Onder de relschoppers bevinden zich echter ook jonge Noord-Afrikanen, waaronder Marokkanen. "Een groep die zich in de marge van de rellen bevindt en grotendeels bestaat uit jongeren uit Maghrebijnse migratie die gemarginaliseerd zijn en beperkt worden tot arme buurten", zegt de politicus. Volgens hem hebben deze allochtone jongeren deelgenomen aan het geweld zonder er politieke eisen aan te koppelen. "Ze waren er gewoon bij om te plunderen en om met een nieuwe telefoon of motorhelm te kunnen vertrekken", stelt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team