Zoeken

Nederland en Marokko bespreken afschaffing dubbel paspoort achter gesloten deuren

7 februari 2021 - 15:20 - Wereld

©

De Nederlandse minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, heeft deze week tijdens een debat in het Nederlandse parlement laten doorschemeren dat er in het geheim contact is geweest tussen Marokko en Nederland om het afschaffen van de dubbele nationaliteit voor Marokkaanse Nederlanders te bespreken, meldt de NOS.

Al enige tijd zijn er Marokkaanse Nederlanders die aangeven dat ze van hun Marokkaanse nationaliteit af willen. Volgens minister Koolmees ervaart een deel van hen het Marokkaanse staatsburgerschap als "beklemmend." Tijdens het debat kwamen enkele voorbeelden voorbij waaruit dit blijkt, zoals een manifest dat in 2019 naar de Tweede Kamer is gestuurd door een groep Marokkaanse Nederlanders om de Nederlandse overheid op te roepen om een actieve rol te spelen in deze kwestie. Ook werd er aangegeven dat Nederlanders met de Marokkaanse nationaliteit het zeer onprettig hebben gevonden dat zij door de beperkende maatregelen tegen het coronavirus, Marokko niet konden verlaten omdat zij volgens de Marokkaanse overheid al thuis zouden zijn. Dit terwijl mensen zonder de Marokkaanse nationaliteit het land wel mochten verlaten.

Hoewel Koolmees liet weten dat er contact is geweest tussen Rabat en Den Haag om de kwestie te bespreken, wilde hij geen verdere details geven over hoe deze gesprekken zijn verlopen. "Het is lastig om publiek iets te zeggen over stille diplomatie. En als het maar van één kant komt en je alleen maar hard roept, kom je niet veel verder en is het risico groot dat je helemaal niks bereikt", verklaarde de minister. Ook benadrukte hij dat landen niet door Nederland kunnen worden gedwongen om hun nationaliteitswetten te wijzigen. Meer dan een oproep doen aan deze landen is volgens de minister niet mogelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team