Zoeken

Ayman en Mohammed krijgen taakstraf voor oproep tot rellen in Nederland

3 februari 2021 - 10:00 - Wereld

©

In een supersnelrechtzitting bij de rechtbank in Breda, bepaalde de rechter maandag dat de 22-jarige Ayman F. uit Tilburg en de 18-jarige Mohammed S. uit Eindhoven, taakstraffen krijgen voor opruiing. Ze riepen jongeren op om te gaan rellen.

Ayman riep onder meer op om een Shell-tankstation in de fik te steken. In Tilburg en Eindhoven waren er op die dag al rellen aan de gang toen Ayman in een WhatsApp groepsgesprek schreef: "Morgen Wagnerplein molotovcocktail op de parkeerplaats van de iba". Dat laatste betekent politie in het jargon van de jongeren. Omroep Brabant schrijft dat hij voor deze oproep 100 uur taakstraf krijgt.

Ayman heeft een eigen bedrijf dat pakketjes verstuurt en een blanco strafblad. Hij zegt de berichten verstuurd te hebben in een lacherige bui. "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Het was nooit mijn bedoeling om onrust te stoken. Ik wil sorry zeggen voor mijn onvolwassen gedrag." Het OM eiste een zeer stevige straf: tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk, maar de rechter ging hier niet in mee. Als Ayman nog eens in de fout gaat moet hij wel 30 dagen de cel in.

De 18-jarige hbo-student Mohammed S. uit Tilburg moest maandagmiddag voorkomen voor dezelfde feiten. Hij appte dat er spijkermatten bij een politiebureau neergelegd moesten worden en dat er bij de gemeente en de politie molotovcocktails naar binnen moesten vliegen. "Het was maar een grapje, niks serieus. Ik heb er spijt van," zei hij in de rechtszaal. Mohammed krijgt een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van dertig dagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team