Zoeken

Rellen in Den Haag komen Ayoub duur te staan

3 februari 2021 - 11:20 - Wereld

©

Ayoub A. was betrokken bij de avondklokrellen in de Schilderswijk. Op een snelrechtzitting oordeelde de rechter dat hij twee maanden onvoorwaardelijk de gevangenis in moet, waardoor hij zijn baan kwijtraakt en niet meer kan studeren. Zijn advocaat liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De 19-jarige Ayoub A. vertrok die avond van bij zijn neef die in het centrum van Den Haag woont. Hij kwam terecht in een groep van dertig jongeren die hem naar zijn zeggen hebben opgejut en stenen hebben aangereikt. In de rechtszaal zegt hij daar ontzettend veel spijt over te hebben. "Ik weet niet wat me bezielde", zei hij. "Ik kom uit een normaal liefdevol gezin."

Zijn advocaat Niels Genemans vindt het een forse straf. "Ik snap dat we in een bijzondere tijd leven en dat de pandemie meespeelt in de hoogte van de straf. Maar voor een vergrijp waar normaal een taakstraf van 60 uur op staat, vind ik twee maanden cel een behoorlijk groot verschil." Hij begrijpt dat er een signaal wordt afgegeven naar andere relschoppers, maar in de rechtspraak is het de bedoeling dat er maatwerk wordt geleverd en dat er rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van een verdachte. "Dat wordt hier in mijn ogen onvoldoende gedaan", zegt hij aan het AD.

Ayoub werkt bij een koeriersbedrijf om zijn opleiding in de zorg te bekostigen. De vrees van zijn advocaat is dat hij op de langere termijn last zal blijven houden van zijn tijd in de gevangenis. "Zijn baan is hij kwijt en het is nog maar de vraag of hij op korte termijn nieuw werk gevonden krijgt. Kortom, ik maak me zorgen om zijn toekomst. Hij realiseert zich dat hij veel van zijn leven is kwijtgeraakt. Daar neemt hij nogmaals zijn verantwoordelijkheid voor. Hij beseft de ernst van zijn daad. Maar toen hij zijn straf hoorde, kwam dat echt wel even binnen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team