Zoeken

Sahara-normalisatie met Israël: "Dit is absoluut een transactie"

13 december 2020 - 16:20 - Marokko

©

Volgens Bruce Maddy-Weitzman, een specialist in Israëlisch-Marokkaanse betrekkingen aan de Universiteit van Tel Aviv, zijn de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël, een ’transactie’.

“Dit is beslist een transactie. Marokkanen gebruiken het woord ’normalisatie’ niet maar in de praktijk gaat het om het verlengen van relaties die er altijd al zijn geweest. Voor Marokkanen versterkt dit hun imago in het Westen als een liberaal, tolerant, open en multicultureel land dat zijn eigen Joodse erfgoed koestert. De vraag is alleen welke prijs de Marokkanen hiervoor betalen?" vertelt Maddy-Weitzman in een interview met AFP.

Sinds de verbindingsbureaus in Israël en Marokko in 2000 werden gesloten, probeerde Koning Mohammed VI de relaties met Israël goed te houden, buiten het oog van de publiciteit, meent de specialist. De koning zou dit volgens hem niet openlijk hebben kunnen doen vanwege de weerstand die hiertegen is in Marokko, met name van islamisten, nationalisten en mensen die de Palestijnse zaak steunen.

“Voor de monarchie was dan ook de vraag: welk voordeel kunnen we hieruit halen? En Israël alleen kon Marokko niet genoeg bieden om het besluit tot sluiting van de verbindingsbureaus weer terug te draaien. Israël had in Washington kunnen lobbyen ten gunste van Marokko over de kwestie van de Sahara, of voor hulp aan Marokko, maar dit was niet genoeg", analyseert Maddy-Weitzman. Volgens de specialist is de situatie volledig veranderd nu de Verenigde Staten de soevereiniteit van Marokko over de Sahara hebben erkent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team