Zoeken

Marokkanen, smile, koffieprijzen gaan omhoog!

10 april 2024 - 13:00 - Marokko

©

Na de viering van Eid ul-Fitr kunnen Marokkanen hogere prijzen verwachten in de cafés. De prijzen van dranken in cafés in verschillende steden van het koninkrijk zouden met 1 tot 2 dirham kunnen stijgen, zo melden bronnen uit de sector.

Een groep cafébazen in Guelmim heeft bijvoorbeeld een verhoging van ongeveer 2 dirham aangekondigd voor een kopje koffie met een flesje mineraalwater van 33 cl. De prijs zal na Eid ul-Fitr 12 dirham bedragen. De prijs van een kopje koffie zonder water blijft op 10 dirham.

Lees ook: Koffie wordt luxeproduct in Marokko

De professionals rechtvaardigen deze prijsverhoging met de noodzaak om "de knelpunten in de sector het hoofd te bieden". "Een aantal spelers in de sector bespreken inderdaad de invoering van een verhoging van de consumptieprijzen van dranken in cafés na de Eid-periode. Het is meer een regionaal dan een nationaal debat, aangezien er tot nu toe geen collectieve overeenstemming is op dit gebied in het hele koninkrijk", zegt Nourreddine El Harrak, voorzitter van de Nationale Federatie van Café- en Restauranteigenaren (FNPCRM), aan Hespress.

El Harrak voegt toe dat de aangekondigde verhoging niet meer dan 1 of 2 dirham zal bedragen, "aangezien de sector de laatste jaren al een zekere stagnatie kent, wat de winstgevendheid heeft aangetast. Er was de laatste tijd een reeks sluitingen en faillissementen." Hij vervolgt: "Sommige professionals zijn bezorgd over deze verhoging... Het huidige probleem is hoe we de legitimiteit van de verhoging om de kosten te dekken kunnen verenigen én ervoor zorgen dat de klant trouw blijft."

Lees ook: Koffie: Marokko tweede grootste markt in Mena-regio

"Uiteindelijk is het aan de consument om te beslissen of hij al dan niet wil consumeren, en hij is vrij om dat te doen, vooral als we bedenken dat koffie drinken geen primaire behoefte is, maar gewoon een gewoonte bij Marokkanen", aldus Ouadi Madih, voorzitter van de Nationale Federatie van Consumentenverenigingen. Hij benadrukt dat een dergelijke prijsverhoging "illegaal zou zijn krachtens artikel 6 van de wet 12.104 betreffende de vrijheid van prijzen en concurrentie, die verbiedt dat twee of meer professionals een overeenkomst sluiten. Dit is een onderwerp dat onder de bevoegdheid van de Mededingingsraad valt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team