Zoeken

Israël importeert Marokkaanse etrog voor Soekot

13 oktober 2022 - 16:00 - Wereld

©

Voor het Loofhuttenfeest (Sukkot) van dit jaar gebruiken Joden in Israël Marokkaanse etrogiem. Als gevolg van de door de Joodse wet opgelegde beperkingen en dankzij de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen, werden grote hoeveelheden van deze vrucht door Israël ingevoerd. Dit was al zeven jaar niet meer het geval.

De etrog is een van de vier soorten die deel uitmaken van het boeket dat Joden gebruiken tijdens de Soekot-week, die zondag begon. Normaal wordt deze vrucht in Israël lokaal geteeld, maar dit jaar is het moeilijk verkrijgbaar vanwege de Joodse wet, aldus lokale bronnen.

Lees ook: Joodse sekte Lev Tahor, actief in Marokko, onder streng toezicht

De Joodse wet verbiedt het bewerken van land in Israël tijdens een Shmitta-jaar. Elk zevende jaar is een Shmitta-jaar. Dan mag in Israël niets worden verbouwd op het land, ook geen etrogiem. Daarom wendden de Joden in Israël zich tot de etrogiem die in de dorpen van het Atlasgebergte rond de Marokkaanse kuststad Agadir worden geteeld. Dit werd mogelijk gemaakt door de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen twee jaar geleden, aldus dezelfde bronnen.

Lees ook: Joden vieren Hiloula in Essaouira

Hervey Levy, een Joodse boer uit Agadir, uitte zijn vreugde als volgt: "Vóór de overeenkomst moesten we altijd via een derde land verkopen. Dat kon, Turkije, Spanje of Italië zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team