Zoeken

Marokkanen gaan meer betalen voor dure auto’s

19 april 2024 - 09:00 - Economie

©

Importeurs en kopers van luxevoertuigen in Marokko zullen voortaan btw moeten betalen over de volledige prijs, inclusief de luxetaks van 20%. Dit heeft de Marokkaanse belastingdienst (DGI) bevestigd, wat kan leiden tot hogere prijzen voor dure auto’s.

De DGI heeft deze verduidelijking gegeven naar aanleiding van bezorgdheid van Ferrari Marokko over mogelijke juridische onzekerheid en ongelijke fiscale behandeling. Het Italiaanse automerk klaagde dat belastingcontroleurs hen hadden verplicht om btw te berekenen over de verkoopprijs plus de luxetaks, terwijl andere importeurs dit niet deden.

Lees ook: Porsche kent geen crisis in Marokko

In een brief bevestigt de DGI dat de "proportionele zegelbelasting op voertuigen bij hun eerste kentekenregistratie in Marokko" moet worden meegenomen in de btw-grondslag. De belastingdienst baseert zich hierbij op artikel 96 van de Algemene Belastingwet, waarin staat dat "de omzetbare omzet de prijs van de goederen omvat, evenals de kosten, rechten en belastingen die daarmee gepaard gaan, met uitzondering van de btw".

Dit betekent dat de btw van 20% en de luxetaks van 20% nu beide worden berekend over de verkoopprijs exclusief btw, wat leidt tot een aanzienlijke prijsstijging voor dure auto’s. Zo zou een luxevoertuig van 1 miljoen dirham exclusief btw nu 1,44 miljoen dirham inclusief btw kosten (1 miljoen x 1,2 x 1,2), in plaats van de huidige 1,4 miljoen dirham.

Lees ook: In Marokko worden wekelijks 10 Porsches en 2 Jaguars verkocht

Volgens analisten is de luxetaks bedoeld om rekening te houden met de draagkracht van de koper en de waarde van het gekochte goed. Ze benadrukken dat dergelijke belastingen op dure goederen aanzienlijke inkomsten voor de staat genereren en tegelijkertijd overmatige consumptie in een ontwikkelingsland als Marokko beperken. De impact van deze maatregel op de Marokkaanse markt voor dure auto’s is nog onduidelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team