Zoeken

Prijs gasflessen in Marokko stijgt vanaf april

1 april 2024 - 14:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering voert een geleidelijke prijsverhoging door voor gasflessen. Dit plan werd onlangs in het parlement aangekondigd door premier Aziz Akhannouch.

De huidige prijs van een gasfles voor huishoudelijk gebruik bedraagt 40 dirham, terwijl de werkelijke kostprijs 120 dirham bedraagt. De overheid subsidieert de resterende 80 dirham. Vanaf april 2024 zal de consument 50 dirham per fles betalen, een stijging van 10 dirham. De prijs zal in de komende jaren geleidelijk verder stijgen tot de volledige kostprijs wordt bereikt.

Lees ook: Marokkanen gaan meer betalen voor gasflessen

Deze maatregel is onderdeel van de strategie van de regering om de subsidies af te schaffen en tegelijkertijd de sociale ongelijkheid te verminderen. De extra inkomsten zullen worden gebruikt voor directe subsidies aan arme burgers en de uitbreiding van de ziektekostenverzekering.

Lees ook: Historische stijging gasprijs in Marokko, een primeur in 30 jaar

Volgens bronnen binnen de gassector is het nog onduidelijk of de prijsverhoging al in april zal ingaan. De sector wacht op officiële bevestiging van de regering. Mogelijk wordt de verhoging uitgesteld tot na de Ramadan om de koopkracht van de consumenten te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team