Zoeken

Marokkanen in het buitenland investeren nauwelijks in Marokko

23 december 2020 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Van de Marokkanen die in het buitenland wonen, investeert slechts 2,9% in investeringsprojecten in Marokko. 3,4% van de Marokkaanse mannen die buiten Marokko wonen, investeert in Marokkaanse projecten. Bij Marokkaanse vrouwen ligt dit percentage op 1,8%. Dit blijkt uit de resultaten van een nationale enquête van de Hoge Commissaris voor Planning (HCP) over internationale migratie in 2018-2019.

De enquête werd afgelopen vrijdag tijdens een webinar gepresenteerd, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migranten. Uit de enquête blijkt dat oudere wereld-Marokkanen vaker in projecten in Marokko investeren. In de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar, heeft 2,4% geld uitstaan in Marokko. In de categorie 50 tot 59 jaar heeft 6,7% geïnvesteerd in Marokko en van de 60-plussers heeft 8,2% geld gestoken in Marokkaanse projecten. De sectoren waar het meest in wordt geïnvesteerd zijn: onroerend goed, landbouw, bouw, handel en diensten.

97,1% van de migranten investeert niet in Marokko wegens een gebrek aan kapitaal, complexe administratieve procedures, zwakke financiële steun en gebrek aan fiscale prikkels, meldt de HCP.

Ook blijkt uit de enquête dat jonge, hoogopgeleide Marokkanen in het buitenland, gemiddeld hogere bedragen naar Marokko sturen dan andere leeftijdsgroepen. Het gaat hier vooral om Marokkanen uit Europa en Noord-Amerika. Het merendeel van deze stortingen wordt gedaan via geldtransactiekantoren en ze zijn bedoeld voor ouders, echtgenoten en kinderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team