Zoeken

Reeds 20% van Marokkaanse diaspora getroffen door de coronacrisis

20 maart 2021 - 15:05 - Marokkanen in het buitenland

©

De coronacrisis heeft 20% van de Marokkanen die in het buitenland wonen getroffen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door ’Banque centrale populaire’ (BCP), in samenwerking met Ipsos.

Een primeur voor BCP-Ipsos. Deskundigen van de twee instellingen selecteerden een steekproef van 1500 Marokkanen van alle leeftijden die in 10 verschillende landen wonen waar BCP actief is. Uit het verslag blijkt dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op het inkomen van Marokkanen in het buitenland. De inkomens van 20% van de respondenten zijn in deze tijden van coronavirus ernstig aangetast. De gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid hebben geleid tot grote inkomensverliezen voor wereld-Marokkanen. Dit is vooral het geval voor Marokkanen die in Spanje, Italië en het Midden-Oosten wonen en in de dienstensector werken, met name in de horeca.

De gevolgen van de coronacrisis hebben de geldtransfers van Marokkanen die in het buitenland wonen niet vertraagd. Uit de enquête blijkt dat zij hun overschrijvingen naar Marokko hebben voortgezet. Deze overdrachten zijn in een hoog tempo gehandhaafd. Overmakingen van deviezen naar Marokko dragen sterk bij tot de ondersteuning van de Marokkaanse economie, aldus de auteurs van de studie, die eraan toevoegen dat dit de band tussen de Marokkaanse diaspora en hun land van herkomst bevestigt.

Uit de enquête blijkt ook dat de respondenten Marokko onder normale omstandigheden ten minste tweemaal per jaar bezochten. Een groot deel van hen is van plan om permanent naar het koninkrijk terug te keren. Wat de investeringen betreft, zou ongeveer 45% van de doelgroep een project in het koninkrijk willen opstarten.

Bladna.nl