Zoeken

Marokkanen steeds meer in de ban van Bitcoin

25 april 2021 - 20:20 - Economie

©

In Marokko werd in één maand tijd en op enkel één platform, meer dan 8 miljoen dirham ingewisseld voor Bitcoin. De laatste jaren hebben Marokkanen een toenemende interesse voor cryptocurrency, terwijl dit in het land nog steeds een illegaal bezit is.

Opkomende investeerders en andere voorstanders van cryptocurrency in Marokko, zijn steeds meer fan van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Caribemagazine citeert Moncef (niet zijn echte naam), een jonge manager in Casablanca, die ook in Bitcoin heeft geïnvesteerd. Hij zegt dat velen een paar jaar geleden nog aarzelden om die beslissing te nemen, maar inmiddels is dat omgeslagen. En hij is niet de enige die er zo over denkt. Volgens Kuindisc, een in cryptocurrencies gespecialiseerd medium en de uitwisselingssite LocalBitcoins, werden er 30% meer gebruikers geregistreerd tussen 2019 en 2020 en meer dan 700 nieuwe accounts gecreëerd in Marokko. De accounts op dit platform alleen zouden tijdens de maand februari 2021 meer dan 8 miljoen dirham in Bitcoin-transacties hebben uitgewisseld.

Een in het buitenland gevestigde Marokkaanse financiële analist, gespecialiseerd in het verhandelen van crypto-activa, zegt dat er twee soorten mensen bitcoin kopen. "De eerste doet dit om zichzelf tegen inflatie te beschermen. Door Bitcoin te kopen, krijgen ze een veilige haven waarvan de waarde in de loop van de tijd niet mag dalen. De tweede groep zijn mensen die profiteren van de bitcoin-koorts om op de golf te rijden om te speculeren en geld te verdienen door een rendement op hun kapitaal te krijgen". Volgens de analist kan je de bitcoin-obsessie begrijpen vanuit het vele wereldwijde positieve nieuws over cryptocurrencies.

De aankopen van cryptocurrency zouden volgens dezelfde site in Marokko de afgelopen 30 dagen het bedrag van 1,48 miljoen dollar bereikt hebben. Daarmee staat het koninkrijk nu dus op de eerste plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarmee staan Marokkanen zelfs voor Saoedi-Arabië, waar in dezelfde periode 1,44 miljoen dollar aan transacties doorgingen en de Verenigde Arabische Emiraten met 822.182 dollar.

Een deskundige internetadviseur zegt echter dat deze cijfers met een korreltje zout moet worden genomen. Men kan Marokko, waar regelgevende instanties zeggen dat cryptocurrencies verboden zijn, niet vergelijken met een land als de VAE waar Bitcoin en andere valuta’s legaal zijn. ​De Marokkaanse cijfers hebben volgens hem betrekking op OTC-deals, dat zijn transacties die niet op een officiële beurs worden uitgevoerd. Deze transactiemethode wordt bijna uitsluitend in Marokko gebruikt, omdat de autoriteiten elk ander proces verbieden. Zijn visie is in tegenspraak met de retoriek van de toezichthouder, maar de expert is ervan overtuigd dat het Marokkaanse verbod op het gebruik van cryptocurrencies willekeurig is. "Iedereen praat over het verbod zonder de persberichten van de autoriteiten in twijfel te trekken. Wat we vergeten te vermelden is dat het persbericht van Bank Al Maghrib en het wisselkantoor slechts waarschuwingen zijn en niet gebaseerd op een specifieke wet. In feite is er geen officieel verbod op het gebruik van Bitcoin in Marokko."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team