Zoeken

Waarom Marokkanen steeds meer betalen voor een stukje vlees

14 augustus 2025 - 07:00 - Marokko

©

Wie van een goede biefstuk of een smakelijke taco houdt, heeft het wellicht al in de portemonnee gevoeld. Zowel in de supermarkt als op restaurant stijgen de prijzen voor rundvlees en dat is geen toevallige evolutie. Het is het resultaat van een complexe wereldwijde crisis die veehouders, slagers en restauranthouders dwingt tot moeilijke keuzes.

Aldwin Camus, de zaakvoerder van het Brusselse tacorestaurant Gringo, besloot open kaart te spelen met zijn klanten. Op Instagram kondigde hij aan de prijs van zijn populaire ‘taco suadero’ met 50 cent te verhogen. "Het is niet het leukste nieuws, maar het is gerechtvaardigd," schreef hij. Hij benadrukte dat hij de iconische taco niet van de kaart wilde schrappen en dat de prijsverhoging, ingegeven door een wereldwijd tekort aan rundvlees, onvermijdelijk was.

Lees ook: Marokko koopt massaal rundvlees uit Europese Unie

Aanvankelijk probeerde Camus de stijgende kosten op te vangen door creatief te zijn in de keuken. "We zijn andere, goedkopere delen van het rund gaan gebruiken, zoals de nek, die net zo lekker is," legt hij uit. Dat bleek een tijdelijke oplossing. Omdat veel andere restaurants hetzelfde idee hadden, steeg de vraag naar deze alternatieve stukken vlees. "Het gevolg was dat ook die producten zeldzamer en dus duurder werden bij onze leveranciers. Het verplaatst het probleem alleen maar."

Lees ook: Vlees blijft onbetaalbaar hoog in Marokko

Het verhaal van Camus staat niet op zichzelf. De prijsstijgingen zijn een internationaal fenomeen. In Marokko liepen de prijzen voor lams- en kalfsvlees in juli al hoog op. Volgens de Belgische Vleesfederatie (Febev) is er sinds maart een "onstuitbare stijging van de rundvleesprijzen". Camus bevestigt dit beeld: "Landen als Nederland en Frankrijk, maar ook de VS en Canada, kampen met dezelfde problemen. De markt heeft een kantelpunt bereikt."

Lees ook: Gendarmerie Nador voorkomt verkoop bedorven vlees

Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, duidt de dieperliggende, structurele oorzaken. "Enerzijds worden veel runderen getroffen door de blauwtongziekte, waardoor het aanbod daalt," legt hij uit. "Anderzijds haken steeds meer veehouders af. Ze worden ouder, vinden geen opvolger of worden geconfronteerd met strenge stikstofregels." De conclusie is eenvoudig maar pijnlijk: "Het aanbod is lager, terwijl de vraag relatief stabiel blijft," wat onvermijdelijk leidt tot hogere prijzen voor de consument.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team