Zoeken

Marokkaanse Zamdane is nieuw rapfenomeen van Marseille

8 maart 2022 - 19:40 - Cultuur

©

Ayoub Zaidane, alias Zamdane, een jonge rapper van Marokkaanse afkomst, is het nieuwste rapfenomeen van Marseille in Frankrijk. Op 25 februari bracht hij zijn eerste album uit: "Couleur de ma peine". Daarin vertelt hij het bewogen verhaal van een jonge artiest op zoek naar vrijheid.

Zamdane is zonder twijfel een wonderkind van de rap in Marseille. In juli 2015, toen hij nog maar 17 was, verliet de tiener zijn geboorteland Marokko. Hij stak de Middellandse Zee over en ging naar Frankrijk, waar zijn neven en nichten wonen, meldt BFMTV. Hij vestigde zich in Marseille waar hij in aanraking kwam met de rapmuziek. In oktober van datzelfde jaar schreef hij zich in voor "open-mics", en open freestyle-sessies waar hij verschillende persoonlijkheden ontmoette uit het milieu, die hem allemaal een schitterende toekomst voorspelden.

Lees ook: Straatjongen Morad is nu een bekende rapper in Spanje

In 2017 nam Zamdane zijn eerste nummer op, Favaro. Het succes was onmiddellijk: meer dan 2,5 miljoen views op YouTube. Hij kreeg aanbiedingen van platenmaatschappijen maar sloeg deze af om zich op zijn volgende nummers te concentreren. Hij creëerde tussen 2018 en 2021 zijn eigen label, "Affamé Records", met zeven projecten die helaas niet succesvol waren. Maar Zamdane wanhoopte niet. "Ik realiseerde me dat ik de luisteraar helemaal kwijt was geraakt, dus begon ik opnieuw naar rapmuziek te luisteren, vooral Amerikaanse. Het maakte iets in mij los, ik probeerde andere benaderingen, andere melodieën", legt hij uit aan rapjournalist Mehdi Maïzi.

In 2018 lanceerde Zamdane de serie freestyles "Hungry". Zijn flow begon het publiek weer te verleiden, maar de jonge rapper werd door allerlei gebeurtenissen gedwongen om een pauze in te lassen. Er kwamen breuken in vriendschappen en hij verloor goede vrienden en familieleden. Toch heeft de onderbreking zijn jonge carrière niet geschaad, de periode was eerder een hefboom om vooruit te komen. Zijn eerste album getiteld "Couleur de ma peine" kwam op 25 februari uit. Daarin heeft hij het over zijn pijn en verdriet.

Lees ook: Sofiane is de eerste pianist die Parijs Bercy mag vullen

"Ik heb trauma’s die me euforisch maken, elke keer als ik in de studio ben, heb ik het over mijn bloedende broers", zegt hij in het nummer "Bonne année". In de eerste week werden al meer dan 5000 exemplaren verkocht. Dit bevestigt het talent van het jonge wonderkind van de rap uit Marseille. Aan de vooravond van de release van het album organiseerde Zamdane een liefdadigheidsconcert in Marseille voor SOS Méditerranée, waar hij 14.000 euro wilde ophalen om de kosten te dekken van één dag reddingsoperaties op zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team