Zoeken

Sofiane is de eerste pianist die Parijs Bercy mag vullen

19 december 2021 - 21:40 - Cultuur

©

De Franse componist en pianist, Sofiane Pamart, werkt zowel samen met rappers als met liefhebbers van klassieke muziek of popmuziek. De pianovirtuoos van Marokkaanse afkomst droomt ervan de grootste pianist ter wereld te worden.

De piano heeft geen geheimen voor Sofiane Pamart. Zijn moeder, een lerares literatuur, schreef hem op 7-jarige leeftijd in op het conservatorium waar hij een pianovirtuoos werd. "Mijn moeder heeft altijd in ons geloofd (nvdr: Sofiane heeft een jongere broer en zus die ook naar het conservatorium zijn gegaan). Het is als een contract dat wij met onze ouders hebben gesloten: zij hebben zich onbeperkt voor ons opgeofferd, maar in ruil daarvoor moeten wij zo ver mogelijk gaan in wat wij hebben gekozen, en de beste zijn in wat wij doen," vertelt hij aan France Info.

Lees ook: Straatjongen Morad is nu een bekende rapper in Spanje

Thuis luisterde de jonge Sofiane naar alles. "Klassieke muziek, maar ook Franse variété, traditionele Marokkaanse muziek, raï, en zelfs een beetje rap dankzij een oom. Mijn vader houdt ook van Brel en Ferré, en ik hou van de passie in deze stemmen," zegt Soufiane, die de kleinzoon is van een Marokkaanse mijnwerker uit Taroudant. Zijn nomadisch-Berberse roots zijn volgens hem verantwoordelijk voor zijn gevoel van vrijheid en reislust.

Na het conservatorium slaagde de non-conformistische globetrotter erin zich op te dringen in de Franstalige muziekscene. Hij heeft samengewerkt met rappers als Vald, Kery James, SCH, Médine, Grand Corps Malade, Demi-Portion, Laylow, Dinos en Scylla, met wie hij twee albums heeft geproduceerd. "Wat ik leuk vind aan rap en rappers is hun spontaniteit. Je gaat niet naar school om te leren rappen en dat creëert iets heel directs in de emotie. Het is een pure, rauwe vorm van expressie. Dit heeft me veel geholpen in mijn manier om mij uit te drukken via mijn piano", analyseert hij, eraan toevoegend dat zijn natuurlijke energie heel dicht bij die van de rappers ligt. Hij heeft ook samengewerkt met de zangeres Kimberose, "een van de mooiste soulstemmen van het moment", en met het elektronische collectief Bon Entendeur.

Lees ook: Marokkaanse rapper Morad is op dreef (video)

De samenwerkingsverbanden scoorden veel succes, in 2019 kreeg hij twee gouden platen, één voor zijn compositie van de track Matin van Koba LaD ft. Maes, de andere voor zijn compositie van de track Journal Perso II van Vald. Hij won ook gouden platen voor de twee albums waarop deze nummers staan, evenals een platina plaat voor het album L’Affranchi van Koba LaD. Hij heeft twee soloalbums op zijn naam staan: ’Planet’ daterend van 2020 en ’Planet Gold’, dat in 2021 uitkwam. Zijn twee volgende concerten zijn helemaal uitverkocht. In januari begint Sofiane Pamart aan een grote tournee door Frankrijk. Hij kondigde zojuist de datum aan van een concert in de AccorHotel Arena, beter bekend als Bercy Arena, op 17 november 2022. Een primeur voor een pianist. Sofiane droomt ervan "de nummer één pianospeler in de wereld" te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team