Zoeken

Marokkaanse verpleger vertelt over zijn ervaring in Quebec

31 januari 2023 - 19:00 - Wereld

©

De 27-jarige Marokkaanse verpleger Abdallah Belferza heeft zijn geboortestad Agadir verlaten om in Abitibi-Témiscamingue, in de besneeuwde streek Val-d’Or in Quebec, een opleiding van drie jaar te volgen. Hij overweegt zich ooit te vestigen in de Canadese stad.

Abdallah behaalde in Marokko een diploma verpleegkunde en een master in gezondheidsmanagement en marketing. "Ik wilde een andere werkomgeving en een andere cultuur ontdekken. Ik deed wat onderzoek naar Abitibi-Témiscamingue en besloot ervoor te gaan. Een project van de regering faciliteerde mijn komst," vertelt Abdallah aan Le Journal de Québec.

Lees ook: Canada weigert 45% aanvragen van Marokkaanse studenten

De jongeman was al bezig met de immigratieprocedure toen hij hoorde over het project van de regering van Quebec, om in het buitenland opgeleide verpleegkundigen aan te werven. Met zijn vier jaar ervaring in een ziekenhuisomgeving, zowel in de operatiekamer als op de spoedeisende hulp, maakt hij nu deel uit van een groep van elf studenten die in Val-d’Or een opleiding volgen. "Het feit dat we in groep aankomen maakt het makkelijker. Er is een heel team dat zich inspant om onze aanpassing en integratie te vergemakkelijken," zegt hij.

Abdallah Belferza heeft nog steeds moeite om te wennen aan het accent van Quebec, vooral in de omgang met ouderen in het CHSLD, waar hij in het weekend werkt als verzorger. "Mettertijd begrijp ik het accent steeds beter en begin ik zelfs woorden in het Québécois te gebruiken," zegt hij.

Lees ook: Canada komt in Marokko rekruteren

De jongeman vindt ook langzaam zijn weg in de kleine Noord-Afrikaanse gemeenschap van de stad. "Met de tijd zal ik een vriendenkring creëren. Zodra ik een Marokkaan ontmoet, geeft hij me zijn nummer voor het geval ik iets nodig heb", verzekert de jonge verpleger. Abdallah weet nog niet zeker of hij zich na afloop van zijn drie jaar verplichte dienst, in Abitibi-Témiscamingue zal settelen. "Zodra ik zeg dat ik verpleger ben, zeggen de mensen altijd dank je wel dat je hier bent. Je voelt echt dat hier een grote behoefte is."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team