Zoeken

Marokkaans koppel moet 11.000 dollar betalen na bevalling in Canada

21 februari 2023 - 09:00 - Wereld

©

De Marokkaans-Canadese Abdessamad Aziz en zijn vrouw Latifa, worden in Canada geconfronteerd met een rekening van 11.000 dollar, voor de bevalling van hun zoon Adam, die inmiddels 15 maanden oud is.

Abdessamad Aziz, een Canadees staatsburger, heeft toegang tot de zorgverzekering (RAMQ), wat niet het geval is voor zijn vrouw Latifa, die de status van bezoeker in het land heeft. Aziz woont reeds sinds 2004 in Saguenay-Lac-Saint-Jean en beschikt over de Canadese nationaliteit. Zijn vrouw Latifa kwam hem bezoeken in 2019, vóór de coronapandemie. Door de gezondheidscrisis werd haar verblijf verlengd. Ze werd daarna zwanger en moest in Quebec bevallen, meldt Radio-Canada.

Lees ook: Marokkaan laat flinke rekening achter in Brits ziekenhuis

Maar de zwangerschap was niet gedekt door de RAMQ, noch door de particuliere verzekering van Abdessamad. De baby werd pas na zijn geboorte gedekt door de verzekering van zijn vader. "Een burger van Quebec die hier geboren is, hier woont en met een buitenlander trouwt, zou hetzelfde probleem ondervinden als ik. Ik zou niet zeggen dat het discriminerend is, maar het is een beetje oneerlijk tegenover vaders, want het is net zo goed mijn baby als die van de moeder. Zij heeft hem gedragen, maar het is ook mijn kind. Waarom kan hij niet op mij rekenen?"

Na de ongecompliceerde geboorte van de kleine Adam moest de jonge vader meer dan 11.000 dollar betalen aan het ziekenhuis voor de kosten van de verschillende onderzoeken die zijn vrouw onderging voor de bevalling. De vrouw is opnieuw zwanger en zal naar verwachting in juni bevallen. Ook voor deze tweede bevalling moet het echtpaar betalen, want de situatie van de vrouw werd nog steeds niet geregulariseerd. "Ik begrijp dat de regering dit doet om het systeem te beschermen tegen mensen die er misbruik van maken, die willen profiteren en hier willen bevallen, maar voor mensen die hun staatsburgerschap hebben, is dit wel moeilijk," zegt hij.

Lees ook: Melilla stuurt dikke rekeningen naar Marokkaanse gezinnen in Nador

Aziz vertelt dat hij uit deze hachelijke situatie kan komen dankzij financiële steun van zijn werkgever. "Het moeilijkste was het navigeren door de bureaucratie. Ik hoopte te worden doorverwezen naar organisaties en zo, maar ik kon niets vinden. De enige hulp die ik kreeg en waar ik dankbaar voor ben, was van mijn bazen," betreurt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team