Zoeken

Marokkaanse verdachte ontvoeringspoging Belgische minister overgeleverd

28 oktober 2022 - 07:00 - Wereld

©

Vier mannen uit Nederland die verdacht worden van een poging om de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne te kidnappen, hoorden de beschuldigingen woensdag in de Amsterdamse rechtszaal met verbazing aan. Volgens hen gingen ze niet naar Kortrijk om een minister te ontvoeren. De verdachten, waaronder een in Marokko geboren man, worden binnen de tien dagen overgeleverd aan België.

De vier verdachten trokken de aandacht van de politie bij het huis van minister Van Quickenborne in Kortrijk, kort nadat bekend werd dat er plannen waren vanuit het drugsmilieu om hem te ontvoeren. Even later werd ook een auto gevonden met een kalasjnikov, een kogelwerend vest, spanbanden en flessen benzine. De vier verdachten werden een dag later door de Nederlandse politie opgepakte in de regio van Den Haag.

Lees ook: ’Dikke Nordin’ ontkent betrokkenheid bij ontvoeringspoging Van Quickenborne

Enkel drie van de vier verdachten verschenen woensdag voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam. Die keek alleen maar naar de formele vereisten voor overlevering aan België. De vierde verdachte had al laten weten dat hij akkoord gaat met een uitlevering. Voor de rechter stellen de drie aanwezige verdachten dat ze nooit van plan zijn geweest om minister van Quickenborne te ontvoeren. De Internationale Rechtshulpkamer besloot tot de overlevering van de verdachten, op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, inbreuken op de wapenwetgeving, poging tot gijzeling en deelneming aan een criminele organisatie, schrijft NRC.

Lees ook: Prinses Amalia mag huis niet uit door bedreigingen Mocro-maffia

Een van de verdachten, de 49-jarige Abdellatif M., is in Marokko geboren en heeft een verblijfsvergunning voor Nederland. Hij claimt onschuldig te zijn en zegt dat hij naar België ging om een vriend op te halen. "Van die feiten zoals ze hier worden weergegeven, klopt niks. Ik zou mijn vriend ’slager’, meenemen naar België want de vriend van ’slager’ moest daar een auto neerzetten", zei hij in de rechtbank. Voorafgaand aan de zitting liet de immigratiedienst weten dat M. ook na een veroordeling in Nederland mag blijven.

Bladna.nl