Zoeken

Marokkaanse veiligheidsdiensten doen aangifte tegen wereld-Marokkanen

4 januari 2021 - 12:40 - Marokko

©

De Marokkaanse veiligheidsdiensten DGSN, DGST en DGED hebben gezamenlijk een klacht ingediend tegen ’in het buitenland gevestigde personen’. De reden van de klachten zijn: ’minachting van publieke functionarissen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden en tegen overheidsinstanties, smaad, laster, bedenken van fictieve misdrijven en aantijgingen’. Hieronder een lijst om welke mensen het zou gaan.

Volgens de krant Al Ahdath Al Maghribia hebben de veiligheidsdiensten niet gemeld om welke individuen het gaat. Duidelijk is dat het om mensen gaat die in het buitenland wonen en die filmpjes plaatsen op sociale media die volgens de veiligheidsdiensten het imago van Marokkaanse overheidsinstellingen schaden.

De krant sprak met anonieme bronnen over het dossier. Het initiatief kwam nadat de directeur van de gerechtelijke politie, Mohamed Dkhissi, hoorde van valse beschuldigingen die door mensen in het buitenland worden gemaakt. Als voorbeeld wordt de Amerikaanse Ouahiba Dakhchich gegeven. Zij stelt het slachtoffer te zijn geweest van discriminatie en machtsmisbruik door de veiligheidsdienst DGSN.

Een ander voorbeeld is die van Mustapha Adib die door het Marokkaanse leger zou zijn afgewezen en momenteel in de Verenigde Staten woont. Hij heeft meermaals kritiek geuit op Marokkaanse overheidsdiensten. Voormalig bokser Zakaria Moumni is ook genoemd door de krant. Hij zou de reputatie van het koninkrijk hebben geschaad.

Op de lijst staat volgens dezelfde bron ook Radi Laili. Hij zou de woordvoerder zijn van de separatisten en de ’vijanden van territoriale integriteit’ in Frankrijk. De klacht werd ingediend bij de aanklager bij de rechtbank in Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team