Zoeken

Marokkaanse studente wint zaak tegen Franse universiteit

31 oktober 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De universiteit van Montpellier in Frankrijk weigerde een Marokkaanse studente toe te laten tot een masteropleiding. De administratieve rechtbank van de stad heeft de instelling veroordeeld. De studente moet nu alsnog worden ingeschreven en krijgt een compensatie van 500 euro.

De universiteit van Montpellier weigerde een jonge Marokkaanse vrouw in te schrijven die op het eindexamen op de 3ᵉ plaats eindigde. "Ze kreeg het aanbod zich opnieuw in te schrijven voor dezelfde opleiding als vorig jaar", aldus France 3 Montpellier. De jonge studente ging in beroep bij de administratieve rechtbank van de stad en die oordeelde dat de universiteit haar moest inschrijven en schadeloos stellen.

Lees ook: Marokko: leerling wint zaak tegen school in Rabat

Ook andere studenten die door de faculteiten rechten en wetenschappen niet tot de masteropleiding waren toegelaten, gingen bij dezelfde rechtbank in beroep. "De studentenvakbond (SCUM) kondigt met trots aan dat de zes studenten die de universiteit van Montpellier hebben aangeklaagd, hun zaak in zijn geheel hebben gewonnen", aldus de studentenvakbond van Montpellier.

"Na de hoorzitting op woensdag 26 oktober moeten de zes studenten binnen zeven dagen worden ingeschreven en moet de universiteit hun elk een bedrag van 500 euro betalen, in overeenstemming met het wetboek van administratieve rechtspraak. De universiteit werd veroordeeld voor de "illegale selectie in masteropleidingen", aldus de studentenvakbond, die de praktijk consequent aan de kaak heeft gesteld.

Lees ook: Marokkaan wint zaak tegen Warner Bros en krijgt 250.000 euro

Volgens de vakbond komt de overwinning tegen de universiteit van Montpellier "bovenop de uitspraak tegen de andere universiteit van de stad, de universiteit Paul Valéry, waar SCUM er na een sterke mobilisatie in slaagde om 83% van de afgewezen studenten in te laten schrijven voor het masterprogramma". In totaal konden dankzij de actie van de vakbond "31 studenten bij Paul-Valéry en 6 bij de universiteit van Montpellier" worden ingeschreven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team