Zoeken

Marokkaanse in Spanje die kinderen naar Syrië wilde sturen voor de rechter (foto’s)

11 september 2017 - 12:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse vrouw verschijnt deze week voor de rechter in het Spaanse Badalona omdat ze had geprobeerd haar twee minderjarige zonen naar Syrië te sturen.

Rhimou Ben Youseff riskeert tot zeven jaar gevangenisstraf. Haar derde zoon, Yassin Atanji, was al naar Syrië vertrokken om zich bij Daesh aan te sluiten. Hij kwam bij gevechten om.

Na zijn dood besloot de vrouw ook haar 15-jarige tweeling naar het conflictgebied te sturen. Ze stuurde Chakib en Chakir eerst naar een koranschool in Marokko waar ze volgens ABC radicaliseerden.

De jongens verbleven in Fnideq en bereidden hun reis naar Syrië voor toen hun moeder hen kwam ophalen om hen terug naar Badalona te brengen. Zij had in dezelfde periode contacten met een zekere Mohamed Mohaddine die hun vertrek naar Syrië moest verzorgen. De vrouw zou echter van mening zijn veranderd en hebben besloten om te wachten tot de jongens meerderjarig waren.

Volgens de moeder zouden de jongens er echter op hebben aangedrongen om onmiddellijk te vertrekken. Ze zou hen uiteindelijk toestemming hebben gegeven en een vlucht hebben geboekt. De jongens werden kort voor hun vertrek door de politie gearresteerd. Alle twee werden sinds hun reis naar Marokko in het oog gehouden.

Beide jongens werden tot 18 maanden cel veroordeeld en in en jeugdgevangenis geplaatst. De jongens stellen dat hun moeder niet veroordeeld moet worden omdat zij hen weerhield om naar Syrië te vertrekken en zelfs hun paspoorten had afgenomen. De Spaanse justitie oordeelt echter dat ze een hoofdrol in het vertrek van de jongens speelde.

De twee jongens tijdens hun arrestatie:

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team