Zoeken

Marokkaanse slachtoffer van moderne slavernij in Frankrijk

26 oktober 2023 - 19:00 - Wereld

©

Wat begon als een hoopvolle zoektocht naar een beter leven, veranderde voor een Marokkaanse vrouw in een nachtmerrie in de Franse wijngaarden. Samen met acht andere slachtoffers heeft zij, ondersteund door een hulporganisatie, een aanklacht ingediend tegen de eigenaar van een wijnbouwbedrijf.

Het onfortuinlijke verhaal van de Marokkaanse seizoenarbeidster begon in september 2022. Aangespoord door haar neef en een recruiter, kwam ze naar Frankrijk met de belofte van een maandelijks salaris van 1650 euro om in wijngaarden te werken. Bij aankomst werd ze ondergebracht in een hut op het terrein van haar nieuwe werkgever in Lamothe-Montravel, een gemeente in Dordogne, tegen 150 euro huur per maand. Acht mannen, eveneens seizoenarbeiders, leefden in dezelfde omstandigheden in een aparte schuur.

Lees ook: Boer in Spanje gebruikte Marokkaanse als werk- en seksslavin

Het werk van de 33-jarige vrouw beperkte zich niet tot de wijngaarden. "Naast het werken in de wijngaarden de hele dag, deed ik ook het huishouden," vertelde ze aan 20minutes. Na zes maanden had ze slechts één salaris van 1500 euro ontvangen. Met de steun van een groep bezorgde burgers en de anti-uitbuitingsorganisatie ’Ruelle’, besloot ze in februari haar werk te stoppen. Ze diende samen met de acht andere slachtoffers een klacht in, wat leidde tot een juridische procedure voor mensenhandel bij het openbaar ministerie van Bergerac.

De werkgever toonde weinig berouw. Hij vertelde de vrouw dat ze zich "gelukkig" moest prijzen omdat ze geen smokkelkosten had hoeven betalen om in Frankrijk te werken, een gangbare praktijk waarbij malafide werkgevers contracten verkopen aan Marokkaanse migrantenarbeiders voor 12.000 tot 15.000 euro, om hen daarna te ontslaan, zegt Bénédicte Lavaud-Legendre, jurist, onderzoeker bij de CNRS en voorzitter van ’Ruelle’.

Lees ook: Marokkanen tot slavernij gebracht in Frankrijk

Uit recente gerechtelijke procedures blijkt dat de meerderheid van de onbetaalde arbeiders in de wijngaarden Marokkanen en Roemenen zijn. "Marokkanen hebben een zeer sterke migratiedrang. Ze verkopen vaak land om te vertrekken, en hun families maken offers," zegt Lavaud-Legendre. "Het zijn meestal jonge mannen zonder gezinsbanden die vertrekken, soms met een beroep in hun thuisland, maar die kiezen voor een beter leven in Europa. De Roemenen zijn vaak mensen die geen vaste woonplaats hebben in Roemenië."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team