Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeidster in Spanje: "Ik was liever in zee verdronken"

26 juli 2019 - 12:20 - Gemeenschap

©

Marokkaanse vrouwen die voor seizoensgebonden banen naar Spanje vertrekken, zijn er het slachtoffer van vernederingen, onmenselijke leefomstandigheden en soms zelfs misbruiken.

De situatie van deze vrouwen haalde in de afgelopen maanden de internationale media. The Guardian, El Pais of nog The New York Times schreven over seizoenarbeidsters die voor de oogst van aardbeien in het zuiden van Spanje worden aangeworven.

New York Times bericht over een jonge vrouw die haar kinderen en haar man in Marokko achterliet om aardbeien te gaan plukken in het Spaanse Almonte. De jonge vrouw, zwanger van haar derde kind, wilde enkel haar familie financieel helpen en wist niet wat haar te wachten stond.

Kort na haar aankomst begon haar werkgever haar lastig te vallen en beloofde haar betere werkomstandigheden in ruil voor seksuele relaties. De jonge vrouw weigerde en deed samen met negen lotgenoten aangifte tegen de landbouwer.

Aan de krant vertelde ze dat ze zich sindsdien heel slecht voelde. "Ik ben depressief en ben bang om naar mijn land terug te keren." Ze zit nog steeds in Spanje waar ze op de rechtszaak tegen haar voormalige werkgever wacht. Ze verblijft samen met de andere slachtoffers op een geheime locatie.

Ondanks haar moeilijke situatie heeft ze besloten om haar verhaal te vertellen en zo andere slachtoffers aan te moedigen om aangifte te doen wanneer ze worden misbruikt en uitgebuit. "Ik voelde me als een slaaf, als een dier. Ze brachten ons om ons uit te buiten alvorens ons terug te sturen. Ik was liever in zee op weg naar Spanje verdronken..."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team