Zoeken

Conflict tussen Trump en senator leidde tot erkenning Marokkaanse Sahara

14 december 2020 - 11:40 - Wereld

©

Aan de basis van het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen, ligt een meningsverschil tussen de president en de Republikeinse senator Jim Inhofe. Dit conflict zou het besluit in een stroomversnelling hebben gebracht, meldt de website Axios.

Afgelopen donderdag kondigde president Trump aan dat Marokko na 20 jaar de betrekkingen met Israël weer gaat normaliseren. Dit is de vierde deal die er is gesloten tussen Israël en een Arabisch land in vier maanden tijd, meldt i24newd.

Senator Inhofe zou in de afgelopen jaren degene zijn geweest die de erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara door de VS zou hebben tegengehouden. De senator uit Oklahoma is een trouwe bondgenoot van Trump en tevens een uitgesproken supporter van het Polisario Front.

Ongeveer een week geleden raakten Trump en Inhofe met elkaar in conflict over de National Defense Authorization Act. De president wilde dat de senator zich hard zou maken voor het wijzigen van het wetsvoorstel. Trump zou de opheffing van de bescherming van sociale-mediabedrijven in het voorstel op willen nemen, en hij eiste dat de maatregel om militaire bases die de namen van Zuidelijke leiders dragen te hernoemen, uit het voorstel zou worden geschrapt.

Bladna.nl