Zoeken

Marokkaanse overheid reageert op stakingen met looninhoudingen

27 december 2023 - 20:30 - Marokko

©

In Marokko hebben ambtenaren van lokale overheden deze woensdag een 48-urige staking ingezet, geïnitieerd door de Democratische Organisatie van Lokale Gemeenschappen (ODCL), om te protesteren tegen de impasse in de sociale dialoog en het behandelen van de eisen van werknemers.

In reactie op deze stakingsaankondiging heeft minister Abdelaouafi Laftit van Binnenlandse Zaken instructies gegeven aan de wali’s van de regio’s en de gouverneurs van provincies en prefecturen om de procedure voor het inhouden van salarissen van stakende ambtenaren te activeren.

Lees ook: Salarisverhoging van 1500 dirham voor Marokkaanse leraren na staking

Deze maatregel, vastgelegd in een brief aan de verantwoordelijken, machtigt voorzitters van gemeenschapsraden om looninhoudingen toe te passen op ambtenaren die afwezig zijn tijdens stakingen. Dit wordt rechtstreeks geactiveerd via het "indimaj" platform, volgens het principe ’geen werk, geen loon’. De minister benadrukt dat stakingen niet onder de redenen vallen die een gerechtvaardigde afwezigheid van ambtenaren toestaan.

Lees ook: Marokkaanse leraren gestraft

Deze aanpak is niet nieuw; eerder kregen stakende leraren al te maken met looninhoudingen voor de dagen dat ze niet werkten. Hun driedaagse staking in oktober leidde uiteindelijk tot een akkoord met de regering en belangrijke vakbonden in Rabat, waarbij een aanzienlijke salarisverhoging van 1500 dirham per maand voor alle onderwijsambtenaren werd toegezegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team