Zoeken

Marokkaanse leraren gestraft

23 december 2023 - 23:00 - Marokko

©

In Marokko heeft het Ministerie van Onderwijs een besluit uitgevaardigd dat leraren in de openbare sector verbiedt om overuren te maken op particuliere scholen.

Via deze maatregel, die wordt gezien als een reactie op de aanhoudende stakingen in de onderwijssector, werden alle eerder verleende toestemmingen voor het schooljaar 2023/2024 ingetrokken vanaf 20 december. Leraren zijn nu alleen toegestaan om te werken op hun oorspronkelijke scholen, waarmee een einde komt aan een veelvoorkomende praktijk.

Lees ook: Schooldirecteur Casablanca emigreert onaangekondigd naar Canada

De impact van deze beslissing komt op een moment van verhoogde spanning, met 13 weken aan stakingen die hebben geleid tot het verlies van 300 lesuren voor zeven miljoen studenten over 12.000 instellingen. Met het einde van het eerste semester in zicht, is de omvang van de verstoring aanzienlijk, met een geschat totaalverlies van twee miljard en 100 miljoen lesuren, een achterstand die moeilijk in te halen is.

Lees ook: Salarisverhoging van 1500 dirham voor Marokkaanse leraren na staking

Docenten kwam op 21 december bijeen in Rabat voor een demonstratie om druk te blijven uitoefenen op de regering. Ze uitten hun onvrede over de overeenkomst van 10 december tussen de regering en de vakbonden, die bedoeld was om hun lonen te verhogen en die als onvoldoende wordt beschouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team