Zoeken

Geen huwelijken meer voor Marokkanen

26 januari 2024 - 17:00 - Marokko

©

Marokkaanse notarissen, bekend als adouls, hebben een algemene staking van een week aangekondigd vanaf maandag 29 januari. De staking is bedoeld om hun wettelijke bevoegdheden met betrekking tot onroerendgoedtransacties te behouden. Indien de staking doorgaat, zullen huwelijken niet kunnen worden voltrokken.

De aankondiging van de staking volgt op uitspraken van de minister van Justitie, Abdelatif Ouahbi, tijdens een vraag-en-antwoordsessie in het parlement op dinsdag. Hij verklaarde dat de regering en de bevoegde autoriteiten zijn voorstel, dat notarissen het recht zou geven om de aanbetalingen van contractpartijen te innen, niet hebben goedgekeurd. Hij stelde dat "het werk van notarissen beperkt is tot het ontvangen en presenteren van getuigenissen voor een documentatie-rechter".

Lees ook: Marokkaanse notarissen gaan oorsprong geld controleren

Volgens de Nationale Orde van Notarissen zou deze weigering het werk zijn van "externe drukgroepen binnen het ministerie van Justitie, die weerstandsbolwerken vormen en proberen dit te verhinderen". In een verklaring die woensdag werd gepubliceerd, bekritiseert de Orde het niet in acht nemen van de aanbevelingen van de Nationale Handvest voor de Hervorming van het Rechtssysteem, die oproepen tot modernisering van het notarisberoep en herziening van de cliëntendeposito’s in de rechts- en juridische beroepen, met het oog op betere bescherming en beveiliging.

Lees ook: Woning kopen in Marokko: notarissen verlagen prijzen

Ouahbi had twee jaar geleden aangekondigd dat zijn ministerie notarissen het recht zou erkennen om gelddeposito’s te ontvangen in het kader van onroerendgoedtransacties, en vermeldde dat het nieuwe wetsvoorstel met betrekking tot de organisatie van het notarisberoep, ingediend bij het secretariaat-generaal van de regering, "nieuwe bepalingen bevat om dit probleem op te lossen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team