Zoeken

Marokkaanse Nederlanders willen van Marokkaanse nationaliteit af

24 september 2019 - 14:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft aan Nederland hulp gevraagd in hun strijd tegen de dubbele nationaliteit. Het groepje schrijft in een manifest dat ze niet voor de Marokkaanse nationaliteit hebben gekozen en dat ze daar graag afstand van willen doen.

Het kabinet moet de kwestie vandaag bespreken. D66-Kamerlid Jan Paternotte gaat aan het kabinet vragen om Marokkanen die afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit te helpen.

In het manifest leest men dat Marokko na 50 jaar, arbeidsmigranten nog steeds niet los wil laten. "Marokko heeft een scala aan instituties in het leven geroepen om Marokkanen in Nederland te bespioneren, te intimideren, te verleiden, te rekruteren, te corrumperen."

Volgens de ondertekenaars zijn 400.000 Marokkaanse Nederlanders daardoor niet vrij om mensenrechtenschendingen in Marokko te bespreken. Ook moeten Marokkanen in het buitenland zich daardoor houden aan de wetten van het koninkrijk. "Of het nou gaat om geboorte, naamgeving, huwelijk, echtscheiding, reizen, seksuele oriëntatie, religie, secularisme en sterven en eren; wij houden rekening met de Marokkaanse wetten en straffen."

Twaalf Marokkaanse Nederlanders ondertekenden het manifest. Habib El Kaddour, één van de ondertekenaars, vertelde aan NOS Radio 1 Journaal dat er veel meer mensen zijn die afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit, maar dat niet durven zeggen.

Nederland registreert sinds 2014 geen tweede nationaliteit meer. Vanavond vindt tevens een debat plaats in het Amsterdamse debatcentrum de Balie over de invloed van Marokko op Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team