Zoeken

Marokkaans-Nederlandse Laila Ezzeroili wil van Marokkaanse nationaliteit af (video)

23 mei 2020 - 16:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Laila Ezzeroili, Nederlandse publicist van Marokkaanse afkomst, wil graag afstand doen van haar tweede nationaliteit. Dat vertelt ze zelf in Op1 op NPO.

Volgens Ezzeroili houdt Marokko dat echter tegen, met als gevolg dat mensen met de dubbele nationaliteit onderworpen worden aan de Marokkaanse wetten.

"Ik ben Nederlander en wil daar uitdrukking aan kunnen geven en ik wil de vrijheid om daar zelf voor te kiezen. Ik heb op mijn achttiende zodra het kon de Nederlandse nationaliteit aangevraagd, maar dan kom je erachter dat je daarmee niet van het Marokkaanse paspoort af komt. En ook niet van de Marokkaanse overheid en ook niet van het rechtssysteem en wetten."

Ezzeroili, die eerst weigerde om in het openbaar over haar wil om afstand te doen van haar Marokkaanse nationaliteit te spreken, noemt de Marokkaanse wetten discriminerend. "Als je geen man, geen hetero en geen moslim bent of kritiek hebt op de Marokkaanse overheid, kun je daar last van ervaren.", zegt ze. De publicist, zelf een ongetrouwde mama, vreest dat haar uitspraken gevolgen hebben voor haar familie, maar besloot na lang twijfelen om toch over het onderwerp te spreken.

Haar kinderen en kleinkinderen zullen in de toekomst ook onder de Marokkaanse wetgeving vallen, zegt ze. Een keuze heeft ze niet. "Ze vallen onder een wetgeving die geen gendergelijkheid kent. Als vrouw ben je dus minderwaardig aan de man en polygamie is bijvoorbeeld toegestaan in Marokko. Die man heeft de mogelijkheid om in Nederland of Marokko te trouwen met een andere vrouw en in Marokko is alles te regelen en te koop. Je ziet in Nederland vooral dat in het huwelijksrecht en het familierecht mensen te maken hebben met de Marokkaanse wetgeving."

Bladna.nl