Zoeken

Marokkaanse Nederlander staat terecht in Marokko voor doodrijden gendarme

4 december 2023 - 15:00 - Marokko

©

In Marokko is het proces begonnen tegen een rijkeluiskid die beschuldigd wordt van het doodrijden van een gendarme in Harhoura in 2019.

De zaak wordt behandeld door de strafkamer bij het Hof van Beroep in Rabat. Tijdens de zitting op donderdag, waarbij de ould lefchouch (rijkeluiskid) terechtstond voor opzettelijke doodslag, heeft het Hof op verzoek van de verdediging de zaak uitgesteld tot de laatste week van december, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Marokkaanse Nederlander rijdt agent dood in Marokko

In maart 2023 was de beklaagde, die in 1990 in Nederland geboren uit een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, in eerste aanleg in Rabat al veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

De feiten dateren uit 2019. Na een lunch in Harhoura met zijn verloofde, reed de zoon van een rijke familie terug naar Rabat via de kustweg. Hij werd door een radar geflitst omdat hij de te snel reed. Een gendarme sommeerde hem zijn auto aan de kant te zetten voor een bekeuring, maar hij weigerde te stoppen. In plaats daarvan reed hij de gendarme aan, sleepte hem enkele meters mee en vluchtte vervolgens weg. De gendarme werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

Lees ook: Marokkaanse Nederlander die agent doodreed deze maand voor de rechter

Tijdens zijn proces in eerste aanleg beweerde de verdachte dat hij de wegblokkade van de gendarmes niet had gezien vanwege een enorme file, waardoor zijn zicht beperkt was en hij de gendarme pas op het laatste moment zag. Dankzij beelden van bewakingscamera’s en van de dashcam van zijn auto, kon worden aangetoond dat hij loog.

Bladna.nl