Zoeken

Rotterdamse moordverdachte weigert te spreken uit vrees voor uitlevering aan Marokko

15 december 2023 - 18:30 - Wereld

©

Soufiane B., Rotterdammer van Marokkaanse afkomst verdacht van het neersteken van zijn neef in Al Hoceima, heeft aangegeven pas te willen spreken over de zaak als hij de garantie krijgt niet uitgeleverd te worden aan Marokko.

De 29-jarige verdachte vreest voor de doodstraf in het koninkrijk, waar hij afgelopen zomer in de badplaats Al Hoceima zijn neef, eveneens uit Rotterdam, zou hebben neergestoken. Het slachtoffer overleefde de aanval niet. Na het incident vluchtte hij terug naar Nederland.

Lees ook: Aanslag in Rotterdam als wraakactie na steekpartij in Marokko

Anderhalve maand na het dodelijk incident gaf Soufiane B. zichzelf aan bij de politie in Nederland, mede door de druk van twee bomexplosies bij het huis van zijn ouders en een grootschalig onderzoek van de Rotterdamse politie.

Tijdens een eerste rechtszitting in Rotterdam bleek dat Soufiane B. sinds zijn arrestatie weigert te spreken. Zijn advocaat, Guy Weski, stelt dat Soufiane B. niets kan zeggen zolang er een risico bestaat op uitlevering aan Marokko, gezien de slechte omstandigheden in Marokkaanse gevangenissen. Weski dringt aan op een toezegging van de minister dat uitlevering niet zal plaatsvinden, waarna Soufiane B. bereid zou zijn zijn verhaal te vertellen.

De aanklager weigert echter zo’n toezegging te doen, mede omdat Marokko actief meewerkt aan de vervolging van Soufiane B. in Nederland. Rabat heeft zelfs het politiedossier overgedragen, wat volgens de aanklager uitzonderlijk is en aangeeft dat de zaak waarschijnlijk in Nederland zal worden afgehandeld. Over de achtergrond van de steekpartij bestaat nog veel onduidelijkheid, met uiteenlopende verklaringen over de aanleiding.

Lees ook: Rotterdammer opgepakt voor moord op neef op strand Al Hoceima

Soufiane B., die al bekend is in het drugscircuit en in april nog veroordeeld werd voor een heroïnevondst, blijft in afwachting van de voortzetting van het proces over drie maanden vastzitten. Hij heeft tijdens de zitting aangegeven niets van de zaak te begrijpen en naar huis te willen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team