Zoeken

Marokkaanse moeders kunnen paspoort voor kinderen aanvragen zonder toestemming vader

17 maart 2024 - 13:00 - Marokko

©

Goed nieuws voor Marokkaanse vrouwen die in het buitenland wonen: voortaan kunnen ze in de consulaten van New York en Madrid een paspoort voor hun minderjarige kinderen aanvragen of verlengen zonder toestemming van de vader.

Deze vereenvoudiging is een gevolg van een instructie van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In een gezamenlijk persbericht benadrukken de consulaten in New York en Madrid de voordelen van de maatregel. Het New Yorkse consulaat spreekt van een "vereenvoudiging van procedures", terwijl het Madrileense consulaat verwijst naar een circulaire van het ministerie over de mogelijkheid voor de moeder om "paspoorten van haar minderjarige kinderen te verkrijgen, af te halen en te verlengen" zonder "voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de vader". De nieuwe regel geldt voor iedereen, behalve in uitzonderlijke gevallen waar een rechterlijke uitspraak anders bepaalt.

Lees ook: Ongehuwde moeders in Marokko leven in hel

Deze stap komt tegemoet aan de kritiek van de burgermaatschappij op de onrechtvaardige voogdijregeling in Marokko. Artikel 230 van het Wetboek van Familie geeft de vrouw weliswaar het recht op voogdij in geval van scheiding, maar behoudt de vader de status van wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen.

De nieuwe maatregel, die nog niet officieel is ingevoerd, zal naar verwachting in de loop van de tijd worden uitgebreid naar alle arrondissementen en administratieve annexen in Marokko. Tot die tijd is de voorafgaande toestemming van de vader nog steeds vereist.

Lees ook: Marokko: gescheiden vrouwen eisen opheffing van de voogdij van de vader

Op de website passport.ma van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat te lezen: "De vader is de wettelijke vertegenwoordiger van zijn minderjarige kinderen, zelfs na echtscheiding. De voogdij over minderjarige kinderen geeft de moeder niet de hoedanigheid van wettelijke vertegenwoordiger van haar kinderen. Daarom is de toestemming van de vader nodig om een paspoort voor een minderjarig kind op te stellen. In geval van weigering van de vader, moet de moeder een beslissing van de bevoegde rechter verkrijgen om de afgifte van paspoorten aan haar kinderen te kunnen aanvragen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team