Zoeken

Marokkaanse vrouwen in het buitenland kunnen paspoort voor kinderen alleen aanvragen

18 april 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko wil oplossingen vinden voor de problemen waarmee veel alleenstaande Marokkaanse vrouwen die in het buitenland wonen, kampen. Het betreft met name de moeilijkheden bij het verkrijgen van officiële identiteitsdocumenten voor hun kinderen, zoals identiteitskaarten en paspoorten.

Parlementslid Touria Afif van de PJD-groep stelde een schriftelijke vraag over de problemen waarmee veel in het buitenland wonende Marokkaanse moeders, met name gescheiden vrouwen, worden geconfronteerd bij het verkrijgen van officiële identiteitsdocumenten voor hun kinderen, zoals nationale identiteitskaarten en paspoorten. Dit vindt plaats zowel in het land van herkomst als in het gastland. minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken antwoordde dat zijn afdeling en het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, werken aan een wettelijk kader dat deze moeders het recht geeft om een paspoort te verkrijgen voor hun minderjarige kinderen, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de vader, meldt Hespress.

Lees ook: Aanbevelingen om kwaliteit dienstverlening Marokkaanse diaspora te verbeteren

Laftit beklemtoonde dat de toestemming van de vader impliciet is, tenzij hij de rechter zou verzoeken om een beslissing te nemen die de moeder verbiedt het paspoort te verkrijgen zonder zijn toestemming. In geval van een geschil tussen de ouders zal er dus beroep moeten worden gedaan op de rechter. Op dit moment staat het ministerie de consulaire diensten toe, om gescheiden moeders met het ouderlijk gezag, het paspoort van hun kinderen aan te vragen in geval van afwezigheid van de vader.

Lees ook: Nasser Bourita wil leven wereld-Marokkanen vereenvoudigen

Bij de uitvoering van deze procedure wordt in hoofdzaak rekening gehouden met de belangen van minderjarige kinderen. "Na het verstrijken van de termijn zonder antwoord van de betrokken vader, of indien het niet mogelijk is via de consulaire dienst contact met hem op te nemen, kan het paspoort worden afgegeven op basis van een verklaring op erewoord over de onderbreking van het contact met de vader en de onmogelijkheid om met hem te communiceren, of op basis van een rechterlijke beslissing in het land van verblijf", zo merkt het ministerie van Binnenlandse Zaken op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team