Zoeken

Aanval Polisario in Smara: Marokko bereidt reactie voor

17 november 2023 - 09:00 - Marokko

©

Marokko zal op het juiste moment met "wijsheid en vastberadenheid" reageren op de aanvallen in Smara. Dat verklaarde minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken op woensdag. Bourita, die reageerde op vragen van parlementariërs over de aanvallen in Smara, herinnerde eraan dat Marokko dit handelen "krachtig heeft veroordeeld" en hierover heeft geklaagd bij de Verenigde Naties.

De minister gaf ook aan dat het koninkrijk zal bepalen "wanneer en hoe het zal reageren op de terroristische aanvallen op de stad Smara", eraan toevoegend dat Marokko niet op zoek is naar escalatie, maar zal handelen "met wijsheid en vastberadenheid".

Lees ook: Nieuwe aanvallen van Polisario nabij Smara

Smara is drie keer aangevallen in de laatste weken. De eerste aanval, op 28 oktober, resulteerde in één dode en drie gewonden. De tweede aanval, in de vroege uren van 5 november, heeft geen slachtoffers geëist. Twee raketten werden toen afgevuurd vanuit de bufferzone van Tifariti, waarvan er één dichtbij een waarnemingspost van de VN-vredesmissie Minurso viel en de andere in de buurt van de luchthaven van de stad. De derde aanval, op 11 november, werd verijdeld door de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) met behulp van drones, meldt Hespress.

Lees ook: Smara: Marokko waarschuwt, "aanvallen zullen niet onbestraft blijven"

Op 30 oktober verlengde de VN-Veiligheidsraad het mandaat van de Minurso met een jaar. Bij die gelegenheid beschuldigde de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de VN, Omar Hilale, het Polisario van deze aanvallen. De onafhankelijkheidsbeweging heeft deze aanvallen vervolgens opgeëist, maar ontkende dat het burgers had geviseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team