Zoeken

Marokkaanse reist 8000 km om kind te redden (video)

26 februari 2023 - 09:00 - Marokko

©

Een Marokkaans gezin heeft meer dan 8000 km afgelegd om hun kind te redden dat bijna was verdronken in een zwembad en aan wie artsen in Casablanca slechts 5% overlevingskans gaven. Het jongetje werd behandeld in een centrum voor hyperbare zuurstoftherapie in Marrero in de Verenigde Staten en maakt het nu uitstekend.

Ayden had het niet overleefd. Terwijl het jongetje leerde kruipen, gleed hij in het zwembad. Dit gebeurde in augustus 2022. Zijn ouders brachten hem naar een ziekenhuis in Casablanca. Zijn moeder Chaimaa vertelt dat na een hart-longreanimatie de jongen aan de beademing werd gelegd. Voor de artsen had Ayden slechts 5% kans om te overleven en met een ernstige verstandelijke beperking. "De aanvallen brachten hem in een vegetatieve toestand, waar hij een week lang met een sonde werd gevoed. Hij had verschrikkelijke spasticiteit, dystonische bewegingen, sliep ’s nachts niet en volgde niets met zijn ogen", aldus Chaimaa.

De jonge vrouw weigerde op te geven en zocht naar manieren om haar zoontje te redden. Twee maanden later kwam Chaimaa een reportage tegen op Wwltv. De reportage ging over een kind dat bijna was verdronken en werd behandeld met hyperbare zuurstoftherapie. Ze nam contact op met Dr. Paul Harch, die deze behandelingen al tientallen jaren gebruikt en bestudeert. De specialist adviseerde Ayden’s artsen om hem speciale doses van nasale zuurstofstoten toe te dienen. "Na de eerste sessie, en ik maak geen grapje, was het een compleet ander kind. De spasticiteit was volledig verdwenen en na de tweede sessie knipperde hij met zijn ogen. De derde keer glimlachte hij. De vierde keer lachte hij en daarna begon hij met ons te communiceren", herinnert zijn moeder zich.

Na deze stap zijn Chaimaa en haar zoon naar een behandelingscentrum in Marrero gevlogen. In totaal hebben ze meer dan 8000 km afgelegd om wekenlang zuurstofbehandelingen bij Dr. Harch te ondergaan. Vandaag de dag spreekt Ayden, die van september tot oktober in een vegetatieve toestand verkeerde, speelt hij met blokken, stopt hij dingen in een beker en hanteert hij zijn eigen flesje. "Zijn neuroloog belde letterlijk alle mensen in zijn kantoor om hem te onderzoeken. Ze konden hun ogen niet geloven en de fysiotherapeut zei: ’Ik heb nog nooit zo’n wonder gezien in zo’n korte tijd’", aldus Chaimaa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team