Zoeken

Speurhonden, onbekende helden aardbeving Marokko

17 september 2023 - 22:00 - Marokko

©

In de nasleep van de verwoestende aardbeving van 8 september in Marokko, hebben speurhonden een cruciale rol gespeeld bij het zoeken naar overlevenden en slachtoffers tussen het puin. Samen met de reddingswerkers hebben deze getrainde honden deelgenomen aan de levensreddende operaties na de ramp, die bijna 3000 levens heeft geëist.

In het dorp Tnirte maakt Kilian, een golden retriever met ervaring in reddingsmissies, deel uit van het Zweedse reddingsteam. De hond was betrokken bij de zoektocht naar een 9-jarig meisje genaamd Shaima. Haar vader, Mohammed Abarada, was dagenlang met blote handen door het puin aan het graven om haar te vinden. "Hij is in shock," vertelt Latifa Abarada, de schoonzus van Mohammed. "Hij verloor zijn eerste vrouw een paar jaar geleden en zijn tweede vrouw in deze aardbeving." Mohammed en zijn buren waren al 48 uur bezig met het zoeken naar overlevenden voordat de professionele hulpverleners arriveerden. Mohammed had al het lichaam van zijn vrouw gevonden, maar bleef hopen op een wonder voor zijn dochter.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

Kilian focuste zijn zoekactie op de badkamer op de tweede verdieping, waar Mohammed zijn dochter voor het laatst denkt te hebben gezien. Helaas leverde het speurwerk van de hond niets op. Pas ’s nachts werd het lichaam van de kleine Shaima gevonden door Spaanse reddingswerkers. Ze is één van de ruim 50 inwoners van het dorp die zijn omgekomen bij de aardbeving.

Bladna.nl