9 november 2020 - 10:20 - Wereld
Het Hof van Beroep van Rennes in Frankrijk heeft de straf bevestigd van LREM-mandataris Mustapha Laabid. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een boete van 10.000 euro en is drie jaar onverkiesbaar. Hij werd in augustus 2019 in eerste aanleg veroordeeld tot dezelfde straf.
De 51-jarige volksvertegenwoordiger van het eerste kiesdistrict van Ille-et-Vilaine, zou 21.545 euro hebben uitgegeven voor persoonlijke doeleinden uit de fondsen van zijn vereniging die actief is op het domein van de socio-professionele inschakeling van jongeren.
Volgens AFP heeft de voormalige ondernemer en vader van vijf kinderen, de bankpas van de vereniging gebruikt om fastfood-restaurants, telefoonkosten, aankopen in supermarkten en hotels in Parijs te betalen. De situatie leidde tot de ontbinding van de vereniging die door overheidssubsidies werd gefinancierd.
Laabid is rond zijn verkiezing, in juni 2017 in opspraak gekomen na een aangifte door de financiële inlichtingendienst Tracfin. Destijds had hij zijn fouten toegegeven, alsook enkele feiten uit de lange met beschuldigingen. Tijdens het proces in beroep zei de voormalige voorzitter van Marokkaanse afkomst dat hij werd getreiterd. Volgens hem wordt hij vernederd vanwege zijn afkomst.
"Omdat ik niet afkomstig ben uit hetzelfde milieu, uit dezelfde kaste. Omdat ik mij niet vaak begeef in deze kleine cirkels en loges. Omdat ze me vanaf het eerste uur als onwettig zagen in mijn rol als vertegenwoordiger van de natie. Ze waren het er allemaal over eens dat mijn Kamerzetel afgepakt moest worden," verklaarde hij. Zijn advocaat Julien Delarue, acht de straf van onverkiesbaarheid buitensporig en beloofde in beroep te gaan. Voor de advocaat mag onverkiesbaarheid "geen automatische straf zijn".
Desertie soldaten: Marokkaanse leger reageert
Marokkaanse politie geeft opheldering over "verdachte" dood militaire arts
Incident in Tanger dwingt Ryanair-vlucht in Rabat te landen
Houssame Benabbou: van marathonloper tot held na verkeersongeval
Opkomst autosector en fosfaatcrisis: de twee gezichten van de Marokkaanse economie
Onvrede over inzet Sofyan Amrabat bij Manchester United
Toen de Mossad "per ongeluk" een Marokkaan vermoordde in Noorwegen
Ontsnapping, drugshandel en nu Brussel: de val van Mohammed Benabdelhak
Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating
Franse miljardair wil fortuin nalaten aan Marokkaanse werknemer
Ridouan Taghi opnieuw beschuldigd van moord op journalist
Spanje geeft Westelijke Sahara op
Marokkaanse vrouw in Spanje doodgestoken, meisje van gebouw geduwd
Algerije beschuldigt Marokko van financieren voetbal met drugs