Zoeken

Marokkaanse Kamerlid tot celstraf veroordeeld in Frankrijk

9 november 2020 - 10:20 - Wereld

©

Het Hof van Beroep van Rennes in Frankrijk heeft de straf bevestigd van LREM-mandataris Mustapha Laabid. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een boete van 10.000 euro en is drie jaar onverkiesbaar. Hij werd in augustus 2019 in eerste aanleg veroordeeld tot dezelfde straf.

De 51-jarige volksvertegenwoordiger van het eerste kiesdistrict van Ille-et-Vilaine, zou 21.545 euro hebben uitgegeven voor persoonlijke doeleinden uit de fondsen van zijn vereniging die actief is op het domein van de socio-professionele inschakeling van jongeren.

Volgens AFP heeft de voormalige ondernemer en vader van vijf kinderen, de bankpas van de vereniging gebruikt om fastfood-restaurants, telefoonkosten, aankopen in supermarkten en hotels in Parijs te betalen. De situatie leidde tot de ontbinding van de vereniging die door overheidssubsidies werd gefinancierd.

Laabid is rond zijn verkiezing, in juni 2017 in opspraak gekomen na een aangifte door de financiële inlichtingendienst Tracfin. Destijds had hij zijn fouten toegegeven, alsook enkele feiten uit de lange met beschuldigingen. Tijdens het proces in beroep zei de voormalige voorzitter van Marokkaanse afkomst dat hij werd getreiterd. Volgens hem wordt hij vernederd vanwege zijn afkomst.

"Omdat ik niet afkomstig ben uit hetzelfde milieu, uit dezelfde kaste. Omdat ik mij niet vaak begeef in deze kleine cirkels en loges. Omdat ze me vanaf het eerste uur als onwettig zagen in mijn rol als vertegenwoordiger van de natie. Ze waren het er allemaal over eens dat mijn Kamerzetel afgepakt moest worden," verklaarde hij. Zijn advocaat Julien Delarue, acht de straf van onverkiesbaarheid buitensporig en beloofde in beroep te gaan. Voor de advocaat mag onverkiesbaarheid "geen automatische straf zijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team