1 november 2020 - 12:25 - Economie
Hoewel er op sociale media wel wordt opgeroepen tot het boycotten van Franse producten, blijkt Marokko hier in de praktijk nog niet echt gehoor aan te geven.
Op 25 oktober liet het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten dat het tonen van de "aanstootgevende" cartoons van de profeet Mohammed een provocatieve daad is geweest en dat het de islamofobie in Frankrijk heeft blootgelegd. Verschillende landen, waaronder Turkije, lanceerden een campagne om Franse producten te boycotten.
Hoewel de hashtag # boycottLesproduitsfrançais ook in Marokko zich als een lopend vuurtje op sociale media heeft verspreid, heeft het in het koninkrijk nog niet geleid tot lege schappen zoals dat in landen als Qatar en Koeweit wel het geval is. Geconfronteerd met de omvang van de campagne en de negatieve gevolgen voor de handelsbelangen, heeft de Franse regering opgeroepen tot de beëindiging van de boycot, meldt Laquotidienne.
Omdat de Franse en Marokkaanse economie op vele vlakken met elkaar zijn verweven blijkt het uitvoeren van de boycot in Marokko een ingewikkeldere kwestie te zijn. "Het risico kan betrekking hebben op alledaagse consumentenproducten, maar niet op apparatuur producten", zegt Moncef Belkhayat, lid van het politieke bureau van de organisatie voor zelfstandige ondernemers RNI en de huidige president van de distributiegroep WB Africa. "De meeste Franse producten die in Marokko worden verkocht, worden lokaal vervaardigd door bedrijven die onder de Marokkaanse wetgeving vallen, die Marokkanen in dienst hebben en belastingen betalen die inkomsten genereren voor de Marokkaanse staat. De boycot van Franse producten zou dus een groot verlies betekenen voor de Marokkaanse economie," benadrukt Belkhayat.
De oprichter van de liberale hervormingspartij PLR, Mohamed Alouah, geeft aan dat "Frankrijk de grootste buitenlandse investeerder in Marokko is met 900 dochterondernemingen in Marokko. Evenals het Franse ontwikkelingsagentschap dat participeert in de financiering van structureringsprojecten in Marokko."
Afgezien van de verklaring die de Marokkaanse overheid heeft afgegeven over de kwetsende cartoons, lijkt ze niet over te gaan tot actie als het aan komt op de boycotcampagne.
Woede om plotselinge stijging schoolgeld in Marokko
Vis onbetaalbaar door zomervakantie in Marokko
Israël stuurt "economische ambassadeur" naar Marokko
Marokko onteigent grond voor Apache helikopters
Atlético-ster geniet van vakantie in M’diq (foto’s)
Klacht tegen Ryanair na arrogant incident op luchthaven Tetouan
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Chinese auto-invasie in Marokko baart zorgen
Marokko’s kostelijke strijd om oogsten te redden
Russische diesel via Marokko naar Spanje gesmokkeld
Slim belasting besparen op je woning in Marokko
Emirates werft massaal cabinepersoneel in Marokko
Hollands groen verovert Marokko!